Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν ελαφρύνσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Οι παραγωγικοί φορείς περιμένουν ελαφρύνσεις / 15 View / 13/09/2019

Τις τελευταίες πινελιές λίγο πριν την παρουσία του στη ΔΕΘ βάζει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στο Βελλίδειο, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Μετά τις ευρείες συσκέψεις με τους τομεάρχες και τους βουλευτές και τα στελέχη της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε χθες στην Κουμουνδούρου την Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον Γ. Μπουτάρη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, τη διοίκηση της HELEXPO και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΘ.

«Υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές (σ.σ.: για την οικονομία) αλλά και δυσκολίες στον ορίζοντα, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Αρχίζει σιγά-σιγά και διαμορφώνεται μια θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε, ελπίζω η πορεία αυτή να συνεχιστεί, διότι -ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκεσαι-, όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμβολή του Επιμελητηρίου. «Πάντα ήταν, και στην κρίση και τώρα», πρόσθεσε.

Προβληματισμός για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, κατά τις συνομιλίες του Αλ. Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς αναγνωρίστηκε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά περιμένουν να δουν πώς αυτό θα αποτυπωθεί σε περαιτέρω ελαφρύνσεις. Υπογραμμίστηκαν δε τα ζητήματα της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης προκαταβολής φόρου που είχαν δρομολογηθεί για το 2020 και τελικά θα παραμείνουν, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για την αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα επηρεάσει ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κ. Μίχαλος: Να κεφαλαιοποιήσουμε τη σταθεροποίηση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, που συμμετείχε στη συνάντηση, τόνισε πως μεγάλη ανησυχία και αγωνία για τους εμπόρους και τους βιοτέχνες είναι «αυτήν τη σταθεροποίηση, την οποία είδαμε να έχει η οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση και η χώρα, να μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε τώρα, έτσι ώστε να καταφέρουμε επιτέλους αυτό το όραμα της βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης να γίνει πραγματικότητα».

Οι ανησυχίες της ΓΣΕΒΕΕ

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, από την πλευρά τους, έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τον αναπτυξιακό τους ρόλο για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα θέματα της μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, της διεύρυνσης της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλα προϊόντα (π.χ. στον καφέ), της καθιέρωσης ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με τη χρήση τερματικού μηχανήματος POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης τέθηκαν επί τάπητος η καθιέρωση αφορολόγητου για έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των φορολογουμένων, η αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ. Εναλλακτικά, προτάθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ, για κύκλους εργασιών έως 30.000 ευρώ, ο επιτηδευματίας να τυγχάνει όμοιας μεταχείρισης όπως το φυσικό πρόσωπο – φορολογούμενος. Τέλος, αναφέρθηκαν στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, ο συντελεστής του οποίου ανέρχεται σήμερα στο 100% επηρεάζοντας αρνητικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων -κάτι που ο Κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο μέλλον, έως το 2023- καθώς και τη σταδιακή ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, ως κίνητρο για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

πηγή: avgi.gr