Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Φώτη Κουβέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Φώτη Κουβέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» / 12 View / 09/04/2019

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Στο κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη,  έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης δήλωσε:

Για την υπόθεση Novartis

Είναι προφανές ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Αντί να μιλούν για φιάσκο Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ας ομολογήσουν τις δικές τους ευθύνες και να ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό. Πριν από δύο εβδομάδες υιοθετούσαν ως πειστήριο αθωότητας τον εσωτερικό έλεγχο της Novartis. Τώρα που προχωρεί η υπόθεση επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για την οποία δείχνουν να κόπτονται. Η κυβέρνηση ούτε αθωώνει ούτε καταδικάζει. Έκανε ότι περνούσε θεσμικά από το χέρι της. Για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατά συνέπεια η αντίδραση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται το κράτος δικαίου είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν εκπλησσόμαστε. Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Novartis έσπευσαν πανικόβλητοι να βρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, ακόμα και απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια και να μιλήσουν, όπως μιλάνε, για σκευωρίες και στημένες δουλειές. Αν δεν φοβούνται κάτι ας αναμείνουν την κρίση της Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Για την ανάγκη σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων και την αρνητική στάση του ΚΙΝΑΛ 

Η συγκέντρωση στο Γαλάτσι το προηγούμενο Σάββατο έχει οδηγήσει σε ανησυχία πάρα πολλούς και το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ έπρεπε να έχει απαλλαγεί να έχει απογαλακτιστεί από την επιρροή που ασκεί επάνω του η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αλλά όταν ακούγονται απόψεις του τύπου «να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που ήρθε», ή «πρέπει να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», ο αυτοπροσδιορισμός του ΚΙΝΑΛ και η αυτο-αναφορά του στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι τουλάχιστον αβάσιμη. Είναι απαράδεκτη η πολιτική που ασκούν όταν δεν βλέπουν για παράδειγμα ότι η βαθιά νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική, η οποία εκχωρεί έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, όταν δε βλέπουν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι σε πλήρη αναντιστοιχία, σε μακριά απόσταση από τις άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης,   αντιλαμβάνεστε το ποια είναι η ευθύνη τους. Η ευθύνη απέναντι στον Ελληνικό Λαό αλλά κυρίως απέναντι σ αυτό που έρχεται και το οποίο πρέπει να αποκρουστεί.

Η Προοδευτική Συμμαχία με σταθερή αναφορά, με κορμό, με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνη η οποία αντιστέκεται σε όλα αυτά, για να ανακόψει τον βαθύτατο νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό και βεβαίως και τη λαίλαπα της ακροδεξιάς και του φασισμού. Η σύγκλιση σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της χώρας, της χώρας που με την παρούσα κυβέρνηση άλλαξε σελίδα, αυτή η συμμαχία είναι που μπορεί να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε δρόμους πολύ καθαρούς, σε δρόμους ανάπτυξης, σε δρόμους προόδου, να ανοίξει τη διαδικασία για την ουσιαστική περιφρούρηση και ανάδειξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Η προοδευτική συμμαχία, με το εύρος της, με τη συστράτευση, με τη σύγκλιση σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις,  αποτελεί την αισιόδοξη αντιμετώπιση των πραγμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και καλείται να αντιμετωπίσει και θα τα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, όταν η πολιτική θα είναι μια βαθιά προοδευτική πολιτική. Όταν η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη, όταν τα κοινωνικά δικαιώματα θα καταγράφονται στο ουσιαστικό τους περιεχόμενο.