Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος της Αριστεράς στον 21ο αιώνα

by/ 0 Comments / 43 View / 14/10/2016

«Δεν υπάρχει πια “θα δούμε”», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω διευθέτησης του χρέους. Από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει, «αλλά θα κλείσει μαζί με το χρέος».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των μέτρων για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. «Τηρούμε τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, απαιτούμε το ίδιο. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για το χρέος και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει πια “θα δούμε”», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», προτείνοντας παράλληλα τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι»

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει και η ίδια στη φωτιά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, ανοίγοντας τις εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Tae Kwo Do στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο Αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. «Συνεχίζουμε να δίνουμε σκληρές μάχες, περάσαμε από συμπληγάδες, αλλά μείναμε όρθιοι και βγήκαμε πιο έμπειροι», συμπλήρωσε.

«Καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε». Είπε επιπλέον ότι «με την αισιοδοξία της βούλησής μας καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που δίνει μάχες οπισθοφυλακής».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι προοδευτικό σχέδιο»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπογραμμίζοντας ότι «η λεηλατημένη Ελλάδα της λιτότητας σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου». «Και τι δεν δοκίμασαν για να μας λυγίσουν; Χρηματοπιστωτική ασφυξία, απειλές ολικής καταστροφής της χώρας. Βρήκαμε απέναντι μας -όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας- αλλά και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Για τη Σοσιαλδημοκρατία

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς» να επιδιώξει προσεγγίσεις με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας ωστόσο πάντα κατά νου τα όρια και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Η συγκυρία θυμάται την Αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, για να σταματήσει τη καταστροφή», είπε επιπλέον.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων, αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων. «Διαμορφώνουμε πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, πενταετούς διάρκειας», είπε, θέτοντας ως εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, σε μία πενταετία.

«Να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στη δεύτερη αξιολόγηση «προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης ως στόχο την ανοικοδόμηση του «κατεστραμμένου», όπως το χαρακτήρισε, κοινωνικού κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ το 2017.

«Βάλαμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπιίο – Εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

Επιπλέον, στάθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της απλής αναλογικής, της ψήφου στα 17 και του Συμφώνου Συμβίωσης, αλλά και στην έναρξη του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα»

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για δύο χρόνια, λειτουργούσε «ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα, μέχρι την αποχώρηση των συντρόφων». «Καταφέραμε η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων», πρόσθεσε και έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του πρώτου συνεδρίου για «κόμμα των μελών», επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η δεύτερη απόφαση που δεν υλοποιήθηκε, κατά τον κ. Τσίπρα, ήταν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Όπως είπε, «κυριάρχησαν απόψεις φοβικές στην ένταξη νέων μελών», ενώ παραδέχθηκε ότι και η ηγεσία έκανε λάθη, που ενίσχυσαν αυτό το κλίμα φοβίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πολλές επιλογές μας, ιδίως στις δημοτικές εκλογές, αποδείχθηκαν επιλογές περιχαράκωσης».

«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. «Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Όπως και δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ», είπε εν συνεχεία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο».

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας»

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Π.Γ., δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός». «Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», συνέχισε, προτείνοντας τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

«Να θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό»

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει στο παλιό πολιτικό σύστημα, δεν είμαστε ίδιοι, δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι» και κάλεσε τους συνέδρους «να θέσουν ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό» και τη συγκρότηση «της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν θέλουμε απλά ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα της Αριστεράς».