Συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

by/ 0 Comments / 84 View / 02/02/2016

Διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το αγροτικό και γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είχαν ο Φώτης Κουβέλης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ως προς το κοινωνικοασφαλιστικό είπε ότι “υπάρχει ανάγκη να προκύψουν διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και των βαρών και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών ή και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων”. Για το προσφυγικό σημείωσε ότι είναι μείζον, εθνικό ζήτημα και πως “το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων οφείλει να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις αλλά και με στήριξη μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός, πλέον, εθνικού ζητήματος”. Πρόσθεσε ότι “διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και στα ζητήματα των αγροτών και θέλω να πιστεύω ότι  προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα”. Είπε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία “πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες διότι η διέξοδος μπορεί να αναζητείται συστηματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου”.

Ο Φ. Κουβέλης επισήμανε και “τις απαράδεκτες πιέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασκούν οι δανειστές που οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λιτότητα και το περίφημο  δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως ασφυκτικός κορσές πρέπει και να χαλαρώσει και να εγκαταλειφθεί”. “Η χώρα πορεύεται μέσα από δυσκολίες και το κυβερνητικό έργο οφείλει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών και ταυτόχρονα και όλα εκείνα που βαριά πέφτουν στις πλάτες της κοινωνίας”, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται και στηρίζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι βασικές συντάξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και πως είναι αντίπαλος προς την οποιαδήποτε σκέψη για οριζόντιες περικοπές των κυρίων συντάξεων. Βεβαίως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανακαθορισθεί, πρόσθεσε.

Για το εάν θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, είπε “βεβαίως, θα υπάρξει επικοινωνία, θα είναι ανοικτή η επικοινωνία ακριβώς στη βάση και στο πλαίσιο που ανέφερα και για τη σημερινή μας συνάντηση”.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι “μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για συμμετοχή του στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Ως προς το εάν είναι απαραίτητη εκ μέρους της κυβέρνησης η διεύρυνση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τον προοδευτικό χώρο, απάντησε: “Όχι, δεν συζητήσαμε  κάτι τέτοιο”, για να προσθέσει πως “αυτό που αφορά στην προσωπική μου πολιτική άποψη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαμορφούμενο  φαινόμενο διπολισμού και όχι δικομματισμού”.  Είπε ειδικότερα ότι στη χώρα προωθείται η συγκρότηση αυτών των δύο πόλων. Προσδιοριστικό, χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του νέου διπολισμού “θα είναι από τη μια ένας νεφελώδης νεοφιλελευθερισμός όσο και νεφελώδης μεταρρυθμισμός και από την άλλη ένας πόλος με περισσότερα του ενός κόμματα, που θα αφορά στην προοδευτική πορεία της χώρας και στο προοδευτικό αριστερό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής”.