Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης / 11 View / 18/09/2020

Επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη συνάντηση, “επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά, οι σχέσεις αμοιβαίας φιλίας και  εκτίμησης, μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό”. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκφράστηκε “η πάγια θέση του κόμματος για μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της λύσης δύο βιώσιμων κρατών, που συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, με πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και με Πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, “αντικείμενο της πλούσιας και εποικοδομητικής συζήτησης αποτέλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή”. Οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία, όπως επισημαίνεται, “δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή”. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκφράστηκε “η έντονη καταδίκη του νομοσχεδίου “Όραμα για ειρήνη”, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, βρίσκεται σε αντίθεση με πληθώρα αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με το Παλαιστινιακό, ενώ απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τόνισε δε τη σημασία που έχει η οριστική και αμετάκλητη ακύρωσή του από το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έγινε επίσης εκτενής αναφορά σε πλήθος ενεργειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,ως προς τις σχέσεις Ελλάδας και Παλαιστίνης, με κορυφαία πράξη το, “ιστορικής σημασίας”, όπως υπογραμμίζεται, ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, το 2015, για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

“Στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν ακολούθησε τη στάση πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία καταδίκασαν το σχέδιο της κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά, ακόμα και σήμερα, δεν έχει εκφράσει καμία άποψη επί του συγκεκριμένου ζητήματος”, αναφέρει, εξάλλου, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι “εκφράστηκε έντονη ανησυχία διότι, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετατοπίζεται σιωπηρά από τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, κατά την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στο Παλαιστινιακό” και ότι “υπογραμμίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποδεχθεί και δεν θα επιτρέψει να συμβεί καμία τέτοια μετατόπιση”.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, “εκφράστηκε η αναγκαιότητα, παρά την δύσκολη συγκυρία, να ενεργοποιηθεί η διεθνής κοινότητα, και ιδίως η ΕΕ, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος”.

Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρέθηκαν επίσης η Ράνια Σβίγκου και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλη της ΠΓ και υπεύθυνες για τον Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και οι συντονιστές του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάνος Τριγάζης και Νεκτάριος Μπουγδάνης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ