Συμφωνία Πρεσπών / Σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

by/ 0 Comments / 0 View / 05/10/2021

Ηαμέριστη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στη χώρα -σήμερα και αύριο- του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψη συμπίπτει και με την αυριανή σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία -που προπορεύονται σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες- θα ήθελαν να πάρουν μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση από τους “27” για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει.

O βασικός λόγος αυτή τη στιγμή είναι το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία για τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διμερών διαφωνιών για θέματα γλώσσας και ταυτότητας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως παραδοσιακά έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας στην πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποστηρίζει τη Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Αντιθέτως υποστήριξε ότι στην επικείμενη σύνοδο Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία “οφείλουμε ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης αυτών των χωρών στην Ε.Ε.”, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί στη γειτονική χώρα με το όνομά της.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών ως “διεθνή υποχρέωση της χώρας”, ενώ ολοκλήρωσε τη θεαματική μετατόπισή του στο εν λόγω θέμα διευκρινίζοντας ότι όσο ήταν στην αντιπολίτευση δεν θεωρούσε τη συμφωνία προδοτική, αλλά ότι κατά την άποψή του είχε προβλήματα.

Αυτά βέβαια ενώ ο ίδιος δεν προχωράει την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας, υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσει νέα ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος και επιτρέποντας στο ακροδεξιό κομμάτι της Ν.Δ. να την κρατάει όμηρο.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας πάντως είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια καλή συμβιβαστική λύση» και είχε καθορίσει ως στρατηγικής σημασίας την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ενώ η υποψηφιότητά του είχε στηριχθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σήμερα, ο κ. Πενταρόφσκι θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 10.30 π.μ., και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του και θα ακολουθήσει συνάντηση με την ΠτΔ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 12 μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ, η κ. Σακελλαροπούλου θα παραθέσει, στις 8 μ.μ., επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

avgi.gr