Στις Πρέσπες μέσω… Ζάγκρεμπ

by/ 0 Comments / 1 View / 11/02/2022

Ο άλλοτε «Μακεδονομάχος» Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη στροφή του στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων κατά την επίσκεψή του στην Κροατία.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κροατίας και τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στο Ζάγκρεμπ, στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ κατά τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, να επαναβεβαιώσουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Και επειδή όπου «Δυτικά Βαλκάνια» βλέπε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με αυτόν τον τρόπο επισφραγίστηκε για ακόμη μία φορά η στροφή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μέχρι τις εκλογές –όταν κράδαινε τη σημαία του «Μακεδονομάχου»– έλεγε ότι «δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.», αλλά τώρα επαναλαμβάνει στις διεθνείς συναντήσεις του την ισχυρή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Η στροφή αυτή του πρωθυπουργού είναι βέβαια εδώ και πολύ καιρό δεδομένη, αλλά η τοποθέτηση αυτή δεν παύει να δημιουργεί ακόμα ένα εσωκομματικό ρήγμα, αφού ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει αλλάξει άποψη πάνω στο θέμα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (25.1.2021), άφηνε αιχμές για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας ότι «οι χώρες που υποστηρίζουν σήμερα ανοικτά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας –όπως η Γαλλία, για παράδειγμα– δεν υποστηρίζουν με θέρμη την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη». Ηταν τότε που ο κ. Σαμαράς είχε προαναγγείλει και ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οδηγώντας έτσι τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραπέμψει την κύρωσή τους στις ελληνικές καλένδες.

Κατά τα λοιπά, στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη – Πλένκοβιτς βρέθηκε ακόμα η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών, όπου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε η ενίσχυσή της, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει θερμά την Ευρωατλαντική, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα EUMED-9 κατά τη σύνοδο κορυφής των Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συζήτησαν επίσης «για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», ενώ στην ατζέντα ήταν ακόμα η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης, η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον πρόεδρο του κροατικού Κοινοβουλίου Γκόρνταν Γιάντροκοβιτς.

efsyn.gr