Στη Βουλή η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ξενοδοχείο-μεγαθήριο στην Ακρόπολη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στη Βουλή η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ξενοδοχείο-μεγαθήριο στην Ακρόπολη / 6 View / 14/04/2020

Κατατέθηκε στη Βουλή η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σκανδαλώδη ενίσχυση ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ακρόπολη, η οποία έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ και της «Εφημερίδας των Συντακτών», τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης (Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Λίνα Μενδώνη και Γιώργος Γεραπετρίτης) εμφανίζονται βαρύτατα εκτεθειμένοι για το κραυγαλέο περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο στη σκιά της Ακρόπολης και της πανδημίας, που αφορά την υπόθεση ανέγερσης εννιαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών.

Με την ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απευθύνουν στους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη, καταγγέλλει την υπαγωγή της κατασκευάστριας εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση συνδέουν την απόφαση ενίσχυσης συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, διότι, όπως επισημαίνουν, την είχε εκπροσωπήσει ενώπιον του ΣτΕ, προτού λάβει κυβερνητική θέση.

Καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, να ενημερώσει τη Βουλή για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συγκεκριμένη απόφαση ένταξης της εν λόγω εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ έχει μεσολαβήσει η απόφαση ακύρωσης της υποχρεωτικής προέγκρισης οικοδομικής άδειας εκ μέρους του Συμβουλίου Επικρατείας, για λόγους συνταγματικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Ζητούν επίσης, να ενημερωθούν εάν εκλήθη από το υπουργείο ο επενδυτής να γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την επένδυση μετά την απόφαση του ΣτΕ και εάν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ανακαλέσει την απόφαση ένταξης (έγκριση φοροαπαλλαγής ύψους περίπου 3,4 εκατ. ευρώ), σεβόμενος την αντισυνταγματικότητα που διαγιγνώσκει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης ρωτούν να ενημερωθούν, εάν τηρούνται, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, τα διαλαμβανόμενα στο νόμο για το επιτελικό κράτος, σχετικά με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μαζί με την ερώτηση, οι βουλευτές υποβάλλουν και αίτηση κατάθεσης των διοικητικών εγγράφων που αφορούν τη διεκπεραίωση του αιτήματος υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας «VASACO AEKE» στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και τα οποία τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω εταιρεία για την έγκριση της υπαγωγής της.