Σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός, παρά τις αντιδράσεις

by/ 0 Comments / 5 View / 02/06/2021

Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου που έχει χαρακτηριστεί απολύτως τραπεζοκεντρικός και με τον οποίο καταργείται οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθερώνονται πλήρως όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

 

Ο νέος πτωχευτικός έρχεται για να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων που έχουν ως αντίκρισμα τιτλοποιημένα κόκκινα δάνεια ώστε να υπάρξουν σημαντικά κέρδη για όσους τα διαχειριστούν στη δευτερογενή αγορά. Και παράλληλα να μινιμάρουν κατά το δυνατόν τις ζημιές των τραπεζών.

Όπως έχει γίνει σαφές, η κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει το πλαίσιο των μαζικών πτωχεύσεων εν μέσω πανδημίας και χωρίς να δίνει την παραμικρή ευκαιρία σε όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

 

Για μαζικές πτωχεύσεις και καμία προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ΝΔ, μιλούν σε κοινή τους δήλωση (1/6/21) οι τομεάρχες Οικονομικών και Δικαιοσύνης και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης. «Η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση της ακραίας, νεοφιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής της, αδιαφορώντας προκλητικά, παρ’ ότι γνωρίζει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και την οικονομία», επισημαίνουν. «Η μόνη πραγματική λύση υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και η αντικατάστασή του με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής ιδιωτικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αντί για τα δικαστήρια, θα αποφασίζουν οι τράπεζες

Θεωρητικά, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θέλει να βοηθήσει τους οφειλέτες να ξεμπερδέψουν με τα χρέη τους, επιτυγχάνοντας μια ευνοϊκή ρύθμιση ή και το μερικό «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας, ή ακόμη κι ένας απλός μισθωτός δανειολήπτης, να μπορεί μέσα σε μια 3ετία να ξεμπερδέψει με το βάρος της υπερχρέωσης.

Αυτό όμως γίνεται πρακτικά αδύνατο, καθώς ο νόμος θέτει όρους ετεροβαρείς υπέρ των τραπεζών και των funds που έχουν εξαγοράσει κόκκινα τραπεζικά δάνεια και συντριπτικούς σε βάρος κάθε αδυνάμου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο νέος Πτωχευτικός, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, έρχεται να καταργήσει την αρμοδιότητα των δικαστηρίων να διατυπώνουν κρίση ως προς το δίκαιο ή το άδικο της κατάληξης μιας οικονομικής διαφοράς μεταξύ δύο ή περισσότερων ιδιωτών (ενός πολίτη ή επιχειρηματία και μιας ή περισσότερων τραπεζών) και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παίρνουν μόνες τους τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς κανόνες, χωρίς καν να δεσμεύονται από τις προϋποθέσεις που ο ίδιος νόμος θέτει, χωρίς λογοδοσία στα δικαστήρια, κι έτσι να οδηγούν σε πτώχευση επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συνοπτικές διαδικασίες, με τα δικαστήρια να αναλαμβάνουν μόνο τη διεκπεραίωση της πτώχευσης.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή, για πρώτη φορά, αντικειμενικών κριτηρίων τεκμαρτής παύσης πληρωμών. Ο νέος πτωχευτικός ορίζει ότι ο οφειλέτης, με ύψος οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 30.000 ευρώ, που για ένα εξάμηνο δεν καταβάλλει τουλάχιστον το 60% (αν είναι φυσικό πρόσωπο ή μικρή επιχείρηση) ή το 40% (αν είναι μεσαία επιχείρηση) των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς έναν από αυτούς τους φορείς, βρίσκεται σε στάση πληρωμών, άρα οποιοσδήποτε πιστωτής, έστω κι ένας, μπορεί τον βγάλει σε πτώχευση.

Όπλο μαζικής καταστροφής σε βάρος των μικρομεσαίων

Εξίσου μεγάλη καταστροφή αναμένεαι να υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο οφειλέτης ή θα ρευστοποιεί όλη του την περιουσία ή θα του γίνεται η χάρη να πληρώσει όλη του την περιουσία σε 240 δόσεις. Και αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις… πλειστηριασμός!

 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους».

«Ό,τι χειρότερο έχει κατατεθεί όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης» χαρακτηρίζει τον νέο πτωχευτικό νόμο ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος.  Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς τον ως ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών σε 240 ή 420 δόσεις, και προστασίας της περιουσίας του φυσικού προσώπου-δανειολήπτη ή της επιχείρησης, προβάλλουν τη μισή αλήθεια, «για να μην πούμε ότι παραπληροφορούν για να μην στεναχωρήσουν την κυβέρνηση που τους ταΐζει».

Όπως εξηγεί, τα συστημικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα αποκρύπτουν πως δεν μπορούν όλοι ο οφειλέτες να καταθέσουν την προβλεπόμενη αίτηση. «Δεν λένε επίσης ότι αφού καταθέσει ο οφειλέτης την αίτηση, τα τραπεζικά ιδρύματα αποδέχονται ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την ρύθμιση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ θα αντιπροτείνουν κάποια ρύθμιση, χωρίς κανέναν περιορισμό στους όρους της πρότασης. ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ να αποδεχτούν την αίτηση του οφειλέτη είτε είναι φυσικό είτε είναι νομικό πρόσωπο» αναφέρει.

Χάνεις την κυριότητα των ακινήτων σου

Όπως συνεχίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος: «ΔΕΝ λένε ότι ακόμη και αν δεν προχωρήσει η αίτηση και μόνο με την υποβολή της ο οφειλέτης παρέχει απεριόριστη πρόσβαση για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα μέλη της οικογένειά του (σύζυγο και εξαρτώμενα μέλη)» συνεχίζει.

«ΔΕΝ λένε ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν αποδεχθούν την αίτηση του οφειλέτη τον οδηγούν σε βίαιη πτώχευση, όπου η μόνη επιλογή είναι να χάνει την κυριότητα της κύριας κατοικίας του και των υπόλοιπων ακινήτων του με μόνη δυνατότητα να συνεχίζει να διαμένει σε αυτή με ΕΝΟΙΚΙΟ για δώδεκα έτη και αν θέλει και μπορεί μέσα σε αυτά τα έτη να έχει το δικαίωμα να ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΞΑΝΑ την κύρια κατοικία του ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ στην τιμή επαναγοράς του ακινήτου τα χρήματα που κατέβαλε ως ενοίκιο» υπογραμμίζει.

Left.gr