Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή με τον Η. Κασιδιάρη – Αποβολή της ΚΟ της ΧΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή με τον Η. Κασιδιάρη – Αποβολή της ΚΟ της ΧΑ / 11 View / 16/05/2017

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς σκηνές που διαδραματίστηκαν στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απώθησε με βίαιο τρόπο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια επειδή πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς εναντίον του κ. Δένδια κινήθηκαν απειλητικά και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο προεδρεύων στην Επιτροπή Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας κάλεσε τη φρουρά, η οποία απέβαλλε από την αίθουσα τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας ζήτησε από τον Ηλ. Κασιδιάρη να εγκαταλείψει τα έδρανα και κάλεσε τη φρουρά να βγάλει από την αίθουσα τον βουλευτή. Ο κ. Μπαλαούρας, πρότεινε μομφή σε όλη την ΚΟ της Χρυσής Αυγής διότι στήριξε την ενέργεια του Η. Κασιδιάρη, η οποία και έγινε δεκτή με αποτέλεσμα την αποβολή όλης της Kοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, Δευτέρα και Τρίτη. Αύριο επίσης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει αν θα εισηγηθεί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες ή όχι στην Ολομέλεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου και αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Αν δεν παραστούν στην ψηφοφορία, θα θεωρηθούν απόντες και δεν θα έχουν ούτε το δικαίωμα της ψήφου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη, ώστε να επιτρέπει στο πολίτευμα αυτό να λειτουργεί. Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», σημείωσε.

Απερίφραστη καταδίκη από τα κόμματα

Μετά το επεισόδιο η συνεδρίαση διακόπηκε και όταν ξεκίνησε οι βουλευτές καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη και ζήτησαν απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτήν τη συμπεριφορά.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Για ευθεία επίθεση στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και αυτό το επεισόδιο δείχνει πως η Χ.Α. δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νεοναζιστική συμμορία που δεν διστάζει να αποκαλύψει το βάρβαρο πρόσωπο της και μέσα στο κοινοβούλιο, όπως και οπουδήποτε αλλού. Η ΧΑ πρέπει να βρει απέναντι της ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα θέσει ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό φραγμό στη δράση της. Και σε αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ξεκάθαρες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σημερινές δηλώσεις του ακροδεξιού αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Γεωργιάδη περί δήθεν κρυφής συμμαχίας της ΧΑ με την κυβέρνηση, είναι τόσο γελοίες, όσο και επικίνδυνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές» είπε ο Νίκος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήσαμε αυτό που δεν είχαμε ζήσει ως τώρα από μια απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Δένδιας χωρίς να υπάρχει πρόθεση εντάσεως» είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ζήτησε να διαταχθεί η αποβολή του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία, διότι «όλοι συνέπραξαν και ασχημόνησαν». Το μήνυμα πρέπει να είναι, το κοινοβούλιο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του» είπε.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο Σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το Σώμα, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

«Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η βουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη», τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων καλώντας το προεδρείο της Ολομέλειας να αναλάβει τις ευθύνες του και «να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, μίλησε για «εικόνες ντροπής» και χαρακτήρισε «λεκέ, του Κοινοβουλίου», τη χειροδικία του Ηλία Κασιδιάρη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια. Εδώ μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι για φασιστικά καθεστώτα. Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που έχουν μυαλό να απομονώσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε την επίθεση. Κάποτε ήταν γραφικά περιστατικά που συνέβαιναν «αλλού». Τώρα οι τραμπούκοι θέλουν να δέρνουν & στην δική μας Βουλή. Δεν θα τους περάσει!» αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert