Πρωτοβουλίες Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων

by/ 0 Comments / 6 View / 12/01/2021

Πρωτοβουλίες για το θέμα της πατέντας του εμβολίου αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως επόμενο διάστημα, την ώρα που ήδη “τρέχουν” διεργασίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Χθες μάλιστα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει ή να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που ήδη κυκλοφορούν ή για όσα επίκειται η έγκρισή τους, με σκοπό τη μαζική παραγωγή και γρήγορη διάθεσή τους στις χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Δημιουργική λογιστική

 

“Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για τα εμβόλια, επιμένει πως ‘όποιος βιάζεται σκοντάφτει’;” σημείωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Καλπάκης. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν χθες τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης, διά στόματος Ταραντίλη, ότι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ανοσία με εμβολιασμό στο 70% του πληθυσμού αμφισβητώντας ευθέως την δημιουργική… λογιστική. Εξάλλου, από τις 28 Δεκεμβρίου έως και χθες, είχαν γίνει 44.000 εμβολιασμοί.

 

Ακόμα κι αν φτάσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς τη μέρα, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, τα μαθηματικά, απλά δεν βγαίνουν. “Κάποιος λέει ψέματα” ανέφερε κορυφαία κομματική πηγή. Δεν πέρασε απαρατήρητη ωστόσο και η έμμεση επιβεβαίωση, μέσω της μης διάψευσης, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ρεπορτάζ του Politico σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πήρε 2 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna λιγότερα από αυτά που δικαιούται.

 

“Μετά το νέο φιάσκο του κ. Μητσοτάκη με τους 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα, που τελικά έγιναν 5.000 – 8.000 την ημέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με τεράστιες καθυστερήσεις. Όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με αυτούς τους ρυθμούς δεν επιτυγχάνεται η ανοσία ούτε μέχρι το τέλος του 2021” ανέφερε ο Στ. Καλπάκης.

 

Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για χάσιμο ούτε για ψέματα τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την προσπάθειά του να προμηθευτεί εμβόλια από το Ισραήλ και ότι η Γερμανία ήδη έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 30 εκατ. περισσότερα εμβόλια.

Left.gr