Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. / 13 View / 13/07/2020

Δεν μπόρεσε η Κ.Ο. που συνεδρίασε εκτάκτως να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η ηχηρή διαφοροποίηση Παπανδρέου – Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ● Εκρηκτικό κλίμα και απογοήτευση στους κόλπους των βουλευτών ● Με διαγραφές στο… μέλλον απείλησε η Φώφη Γεννηματά.
Tραυματισμένο και διχασμένο βγαίνει για ακόμη μία φορά το Κίνημα Αλλαγής. Στον απόηχο της διπλής διαφοροποίησης Παπανδρέου – Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε εκτάκτως δεν μπόρεσε να ενώσει τα θραύσματα που είχαν προκληθεί, αποδεικνύοντας ότι το ρήγμα, το οποίο δημιουργήθηκε, είναι βαθύ και ενδεχομένως αγεφύρωτο.

Διαγραφές και άμεσα πειθαρχικά μέτρα δεν υπήρξαν, παρά μόνο ένα αυστηρό τελεσίγραφο εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά ότι την επόμενη φορά που κάποιος βουλευτής επιλέξει να κινηθεί αυτονομημένα, ενάντια στις αποφάσεις των οργάνων, αυτομάτως θα τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στηλιτεύοντας τα όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ανέφερε ότι «θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.». Η κ. Γεννηματά μίλησε για λάθος πολιτική εκτίμηση που αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους, πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων να περιφρουρήσουν τη συντεταγμένη λειτουργία και την ενιαία στάση στις κοινές μας αποφάσεις, καταλήγοντας με την προειδοποίηση ότι όποιος στο εξής δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, πρέπει να γνωρίζει ότι «θέτει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στη δευτερολογία της και σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το κλίμα έντασης που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε αστειότητες όσα ακούγονται περί διαγραφών, προσθέτοντας ότι δεν την αφορούν.

Διαγραφές
Μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε ευθέως την αποπομπή των δυο βουλευτών, υποστηρίζοντας ότι η ενέργειά τους συνιστά ατόπημα που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της συνύπαρξης στην ίδια κοινοβουλευτική στέγη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αν και αποδοκίμασαν σε σκληρή γλώσσα τη στάση του πρώην πρωθυπουργού και του Χάρη Καστανίδη, εντούτοις απέρριψαν τη λύση της διαγραφής. Σε κάθε περίπτωση όμως η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και τεταμένη, γεγονός που προβλημάτισε άπαντες για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής.

Ενδεικτικά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «πολιτικά ανέντιμη» στάση, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, ο Μιχάλης Κατρίνης σε παρόμοιο πνεύμα τόνισε ότι κι εκείνος διαφωνούσε, αλλά όπως είπε προτίμησε να μην τραυματίσει την ενότητα του κόμματος, η Χαρά Κεφαλίδου σχολίασε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων και ο Κώστας Σκανδαλίδης έψεξε τους δύο συναδέλφους του ότι υπονομεύουν το κόμμα και την αυτόνομη πορεία του, σε μια συγκυρία που επιχειρεί «να πάρει τα πάνω του». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους βουλευτές που τήρησαν την κομματική γραμμή, αν και δε συμφώνησαν με το «ναι» στο νομοσχέδιο, ήταν και οι βουλευτές Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Μουλκιώτης.

Επέμειναν στις θέσεις τους οι δύο διαφωνούντες
Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε να εμμένει στις απόψεις του, καθώς υποστήριξε ότι αυτές είναι διαχρονικά οι θέσεις του, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχτεί φέρεται να σήκωσε το γάντι, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του και αν η Κ.Ο. θεωρεί ότι πρέπει να διαγραφεί, τότε δεν έχουν παρά να τον διαγράψουν. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε επαρκής διάλογος για τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ότι δεν έλαβε e-mail για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που συζήτησε για το θέμα.

Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι δεν κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, αποκαλώντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «αναχρονιστικό-παλαιοκομμουνιστικό οργανισμό». Εκανε δε αυτοκριτική για την επιλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον Κώστα Σημίτη το 2008.

Από τη δική του πλευρά, ο Χάρης Καστανίδης, όπως έγραψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.», εξήγησε ότι είχε γνωστοποιήσει τη διαφωνία του, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί αιφνιδιαστικής αλλαγής στάσης που αναιρούσε τη δέσμευση για τήρηση της απόφασης της πλειοψηφίας. Παράλληλα, έθιξε και την παράμετρο της μη ευθυγράμμισης του Κινήματος Αλλαγής με τη Ν.Δ. σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης.

Η κ. Γεννηματά αρνήθηκε ότι υπάρχει ταύτιση με την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι το κόμμα της Κεντροαριστεράς «είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση», ασκώντας μαχητική και δημιουργική αντιπολίτευση. Τέλος, με σκοπό την επικοινωνιακή άρση του εσωκομματικού τέλματος, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία στη Δράμα, την Καβάλα και την Κομοτηνή όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικά στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής.