Προανακριτκή: Η σκυτάλη στην Ολομέλεια

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προανακριτκή: Η σκυτάλη στην Ολομέλεια / 7 View / 19/05/2020

Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα με την τήρηση των περιοριστικών κανόνων η πρόταση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για την επέκταση του διερευνητικού καθήκοντος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η διήμερη διαδικασία, όπως οριστικοποιήθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου. Η απόφαση για διεύρυνση ή όχι του κατηγορητηρίου αναμένεται να ληφθεί με μυστική (αυτοπρόσωπη) ψηφοφορία.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί παρουσία μέχρι 60 βουλευτών στην αίθουσα, τις αποστάσεις ασφαλείας και τη 15λεπτη διακοπή της συζήτησης ανά τρίωρο για λόγους υγιεινής. Θα τοποθετηθούν αρχικά οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι, ενώ προσδιορίστηκε και κύκλος 12 ομιλητών (πέντε από τη Ν.Δ., τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα άλλα κόμματα). Αναμένεται να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και, βεβαίως, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Οι βουλευτές θα εισέρχονται στην αίθουσα της Ολομέλειας ανά πέντε ομάδες των 60 βουλευτών και θα έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να ψηφίσουν.

Πράσινο φως από Γεννηματά για θετική ψήφο

Χθες, ενόψει της επικείμενης πρότασης της προανακριτικής για κατ’ επιλογή διεύρυνση του κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία προαναγγέλλοντας πως το κόμμα της θα δώσει θετική ψήφο.

Η Φώφη Γεννηματά, σε γραπτή δήλωσή της, ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής, «που δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται, θα συνεχίσει αταλάντευτα για την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και τώρα με τη θετική ψήφο του».

«Απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις»

Στο μεταξύ, με πρόσφατη ανακοίνωση του, ο συνήγορος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, Δημ. Τσοβόλας, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση για «απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις». «Είναι πρωτόγνωρο στο μέσο της αποδεικτικής διαδικασίας που διεξάγει η επιτροπή να γίνεται πρόταση για διερεύνηση άλλων επτά αδικημάτων. Είναι σαφές πως πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση προκειμένου να θολώσουν τα νερά.

»Προφανώς η Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι εφεξής θα εξεταστούν εκείνοι οι μάρτυρες που θα αποδομήσουν πλήρως το αρχικό κατηγορητήριο, επιθυμεί να δημιουργήσει σύγχυση με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για να καλύψει όλες τις παρανομίες και τα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησε από την έναρξη αυτής της διαδικασίας», αναφέρει.