Που πάνε τα λεφτά από το «μαξιλάρι» των 37 δις;

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Που πάνε τα λεφτά από το «μαξιλάρι» των 37 δις; / 10 View / 17/04/2020

Ήδη από προεκλογικά είχαν ανοίξει οι ορέξεις για το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις που είχε διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια οικονομική πολιτική πρόνοιας για να μην βρεθεί ξανά η χώρα μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας παρά την κριτική που ακουγόταν από την επίσημη Ν.Δ.

Όταν ο αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν στην Βουλή, ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» αφαιρεί τον αέρα από την πραγματική οικονομία και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «το μαξιλάρι ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης» αλλά ο Μπ. Παπαδημητρίου προεκλογικά έλεγε ότι πρέπει να δοθεί για τη στήριξη των Τραπεζών.

Λίγο καιρό πριν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε ότι δεν θα πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας τουλάχιστον ως τον Ιούνιο! Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούν άμεση ρευστότητα για την στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι φυλάνε τα χρήματα, για τον Οκτώβριο.

Αίφνης χθες διέρρευσε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα από το «μαξιλάρι ασφαλείας» άρχισαν οι αυτοδιαψεύσεις και το πρωινό αφήγημα της Ν.Δ. που προέταξε ο αντιπρόεδρος της Αδ. Γεωργιάδης ήταν πια ούτε ότι δεν υπάρχει, ούτε ότι είναι «γκάφα», αλλά τουναντίον ότι είναι χρησιμότατο για αυτό και μετονόμασε μέρος αυτού τα 20 δις δηλαδή από τα 16.5 δις που είναι σφραγισμένα για το χρέος και δεν μπορούν να τα πειράξουν, σε «ταμειακά διαθέσιμά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Kontra Channel ανέλυσε επακριβώς ποιο είναι το μαξιλάρι ασφαλείας και την προέτρεψε για μια ακόμα φορά όπως άλλωστε και πριν δέκα μέρες είχε πράξει ανακοινώνοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να «σπάσει» «τον κουμπαρά» υπέρ της στήριξης της Εργασίας, της Οικονομίας και της Εργασίας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα καλέσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις αμέσως μετά το Πάσχα σε μία προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για το που πάνε τα χρήματα από το μαξιλάρι και γιατί δεν ενισχύει την αγορά και την κοινωνία με την απαιτούμενη ρευστότητα.

Η επίσημη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν ότι δεν υπάρχει μαξιλάρι αλλά «Δεν υπάρχουν “μαξιλάρια”, υπάρχει το ταμείο του κράτους που χρησιμοποιείται με σύνεση και υπευθυνότητα».

«Αυτό το ταμείο σήμερα απαρτίζεται για να το κάνουμε πιο σχηματικά από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος είναι ο όροφος που έχει να κάνει με τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο» είπε ο Σ. Πέτσας.

«Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος απαρτίζονται όπως είπε από τα υπόλοιπα πόσα» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τέτοια χρήματα όπως τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν ως το τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν γίνει αρνητικά και επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδύονται μέσω ρέπος, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν ένα έσοδο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν “έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή”, και αν ναι, “πόσα και που έχουν διοχετευθεί, αφού τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση του μαξιλαριού”.

“Εκτός και αν ήδη, με την ευθύνη της δικής τους οκτάμηνης διαχείρισης πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία έχει καταρρεύσει και δε τολμούν να μας το πουν”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτει 4 ερωτήματα στην κυβέρνηση:

Ερώτηση 1η: Θα πείτε επίσημα στον κόσμου που και πόσα είναι τα χρήματά του;

Ερώτηση 2η : Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν.

– Γιατί αν προχωρούσατε στις καταβολές που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αναστολές που θα απαιτούνταν θα ήταν σαφώς μικρότερες. Άρα επιλέγετε σκόπιμα ένα λάθος μίγμα πολιτικής που αφήνει τους πολίτες στο τέλος της κρίσης υπερχρεωμένους.

– Αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το σύνολο των αναστολών, είναι ζήτημα ρευστότητας που μπορεί να καλυφθεί, αν παραστεί η ανάγκη, με άλλα βραχυπρόθεσμα εργαλεία και δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται και να βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση και να αφήνετε τον κόσμο υπερχρεωμένο και να μην ενημερώνετε κανέναν.

Ερώτηση 3η: Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι “η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;” Είπατε ψέματα;

Ερώτηση 4η: Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε. Δείτε λιγότερα».

Συντάκτης: avgi.gr