Ποντάροντας στους Γαλλογερμανούς

by/ 0 Comments / 1 View / 27/01/2022

Κάκη Μπαλή

Δυνατά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου με αφορμή τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να κάνει επικίνδυνες δηλώσεις του τύπου “θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απόβαση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, η οποία “θα αλλάξει τον κόσμο”.

Οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ, πάντως, ημών συμπεριλαμβανομένων, είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί και πιο προσεκτικοί, σε αντίθεση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος τη μία μέρα λέει ότι μια… ολίγον ρωσική επίθεση δεν θα έχει βαριές επιπτώσεις και την επόμενη ότι θα γίνει χαμός – κι αφήνουν τους Γαλλογερμανούς να προσπαθήσουν μια κάποια αποκλιμάκωση. Και δη με όχημα το “σχήμα της Νορμανδίας” -Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία-, αυτό που πέτυχε το 2015 την εκεχειρία του Μινσκ και το οποίο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2019. Στόχος των Γαλλογερμανών είναι να αποτρέψουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – αλλά και να αποφύγουν στο μέτρο του δυνατού την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, που θα πονάει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Προσευχές

Στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών προσεύχεται να πετύχουν οι γαλλογερμανικές προσπάθειες, καθώς ακόμη και οι ελαφρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία, ήταν επώδυνες για την ευάλωτη ελληνική οικονομία. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, πρώτον, διότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και κάθε επιπλέον αύξηση -π.χ. εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Gazprom ή αυτή κλείσει τις στρόφιγγες- θα γονατίσει την ανάκαμψη στην οποία έχει ποντάρει τα πάντα η κυβέρνηση μετά το τέλος(;) της πανδημίας. Και δεύτερον, διότι η… γενναιόδωρη εκχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από την κυβέρνηση στους Αμερικανούς μπορεί να εμπλέξει την Ελλάδα περισσότερο απ’ όσο αυτή επιθυμεί στην κόντρα Δύσης-Ρωσίας.  Ήδη το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία – κι αν επέλθει η σύγκρουση που απεύχεται ο Μπάιντεν, η Αλεξανδρούπολη θα αποκτήσει ρόλο.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας εκτιμούν πως δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος – ίσως επειδή αυτό είναι η βαθύτερη επιθυμία τους.  Όχι μόνο επειδή η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αλλά και επειδή δεν έχει καμία διάθεση να μπλέξει, ειδικά για τα μάτια του Κιέβου. Η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι με το μέρος των Ουκρανών, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών κρατάνε… μανιάτικο την άρνηση της Ουκρανίας να πει δυο καταγγελτικές κουβέντες για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πάντως, φαίνεται ότι κατάφεραν να πάρουν το πράσινο φως από τις ουκρανικές αρχές για μια επίσκεψη Δένδια στη Μαριούπολη, στην έδρα της ελληνικής μειονότητας. Το ταξίδι σχεδιάζεται για τις αμέσως επόμενες μέρες…

avgi.gr