Ποινικός Κώδικας: Ψηφίστηκε η ασυλία των τραπεζιτών, «πνίγεται» το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποινικός Κώδικας: Ψηφίστηκε η ασυλία των τραπεζιτών, «πνίγεται» το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων / 12 View / 14/11/2019

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά είχε αποδομήσει πλήρως το νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως αποδείχθηκε προχώρησε σε μικρές – φωτογραφικές αλλαγές, όπως η παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη για το σκάνδαλο των «θαλασσοδανείων» και η επαναφορά της «διατάραξης της ειρήνης» που βάζει στο στόχαστρο κινητοποιήσεις και διαδηλωτές.

«Εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κυρίως για το φωτογραφικό – άρθρο που δίνει ασυλία στους τραπεζικούς και θάβει τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, την αποδέσμευση εντός 18 μηνών των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί για υποθέσεις ξέπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για το ζήτημα της διατάρξης κοινής ειρήνης που επί της ουσίας βάζει στο στόχαστρο διαδηλώσεις και διαδηλωτές.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα των τραπεζικών στελεχών και των περιουσιακών στοιχείων. Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές.

tvxs.gr