Περιφρονεί το ΣτΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περιφρονεί το ΣτΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος / 13 View / 25/02/2020

Ο … πυρετός του χρυσού χτύπησε για τα καλά τον Κωστή Χατζηδάκη! Την ώρα που το ΣτΕ αποφαίνεται ότι η μέθοδος πυρομεταλλουργίας δεν είναι εφαρμόσιμη για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια παραβιάζεται η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το ελληνικό Δημόσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναθέτει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο την προετοιμασία νέας σύμβασης. «Να επανατοποθετηθεί η κυβέρνηση», ζητά o προκάτοχός του και νυν γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μοιάζει τουλάχιστον να αγνοεί (στην καλύτερη περίπτωση) ή να περιφρονεί (πολύ χειρότερα) την απόφαση του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αφού την αμέσως επόμενη μέρα φρόντισε να αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία, για 24.800 ευρώ, τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΝ και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ.

«Οι εν λόγω υπηρεσίες θα παρασχεθούν εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειάς της για ένα μήνα, άνευ καταβολής επιπλέον τιμήματος, προκειμένου το Σχέδιο Νόμου τροποποίησης της σύμβασης με τη σχετική Αιτιολογική Εκθεση και τυχόν συμπληρωματικές διατάξεις να κατατεθούν προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρει σχετικά.

Αυτά, ενώ το ΣτΕ, όπου είχε προσφύγει η Ελληνικός Χρυσός, ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του 2016 που είχε λάβει ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης στα εξής:

● «Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση, κατά το πρόγραμμα δοκιμών, των ειδικών τεχνικών ζητημάτων της εκτιμώμενης, με βάση την υψηλή περιεκτικότητα του μείγματος σε σίδηρο, θείο και αρσενικό, υποβαθμισμένης ποιότητας της μάτας.

● »Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των υψηλών απωλειών χαλκού, χρυσού και αργύρου στη σκωρία και στη σκόνη και της παρουσίας μαγνητίτη.

● »Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των διαφυγών αρσενικού τόσο στη μάτα όσο και στη σκωρία και ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων (offgasses) και των επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πιθανών διαφυγών αυτών στους χώρους του εργοστασίου (fugitive emissions)».

Και ακόμη, σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, «απερρίφθη και ο λόγος με τον οποίον είχε προβληθεί ότι, με την επιστροφή της τεχνικής μελέτης, η Διοίκηση απαραδέκτως αμφισβήτησε, ευθέως ή εμμέσως, την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης, που είχε αποτελέσει αντικείμενο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, και δεν συμμορφώθηκε προς τα κριθέντα με τις αποφάσεις 1492/2013 και 3191/2015 του Δικαστηρίου».

Δήλωση Σκουρλέτη

«Με την απόφαση αυτή, επικυρώνεται η απόφαση απόρριψης και επιστροφής της τεχνικής μελέτης για τη Μονάδα Μεταλλουργίας και κρίνονται ως ισχυροί και βάσιμοι δύο από τους λόγους της επιστροφής: ο λόγος που αφορούσε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος (και άρα τον βαθμό διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος) και –κυρίως– ο λόγος που αφορούσε τις πιθανές επιπτώσεις της μεθόδου flash smelting στους εργαζόμενους και το περιβάλλον, από τη διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την Ελληνικός Χρυσός.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών, το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη Χαλκιδικής που συνεδρίασε για το θέμα των εξορύξεων πήρε μια σειρά αποφάσεις, άλλες ομόφωνες κι άλλες κατά πλειοψηφία, ζητώντας ουσιαστικά να έχει λόγο στη νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός.

Ομόφωνη απόφαση

Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα δηλώνει ότι:

«Παρακολουθεί με προβληματισμό τη δημοσιοποίηση που λαμβάνει χώρα σχετικά με την κυοφορούμενη αναθεώρηση της σύμβασης μεταξύ της “Ελληνικός Χρυσός” και του Ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν την τελική σύναψη οποιασδήποτε νέας συμφωνίας που ενδεχομένως θα απαιτήσει και έκδοση νέας ΚΥΑ και αφού ενημερώσει σχετικά τη Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, να δώσει τον εύλογο χρόνο στη Δημοτική Αρχή, ώστε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τις απόψεις του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτές θα εκφραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική συνεδρίαση, προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη στο τελικό στάδιο, πριν την υπογραφή οποιασδήποτε νέας σύμβασης με την “Ελληνικός Χρυσός”.

»Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (μειοψηφούσης της παράταξης Ισχυρός Αριστοτέλης) δηλώνει ότι…θεωρεί την τήρηση των προβλεπόμενων από την ΚΥΑ όρων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της “Ελληνικός Χρυσός” στην περιοχή μας, ως σοβαρό προαπαιτούμενο καλής εκτέλεσης του σχεδιασμού της και αρμονικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό ζητά, είτε κατά την προκαθορισμένη το 2021, είτε σε πρωθύστερο χρόνο, επαναδιαπραγμάτευση της εν λόγω ΚΥΑ, να διατηρηθούν ακέραιοι και να βελτιωθούν όλοι οι σήμερα υπάρχοντες ευεργετικοί για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία όροι και προϋποθέσεις».