Πενήντα χρόνια μετά η Βουλή αποκαθιστά τη δημοκρατική τιμή της χώρας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πενήντα χρόνια μετά η Βουλή αποκαθιστά τη δημοκρατική τιμή της χώρας / 29 View / 28/04/2017

Ακριβώς στην 76η επέτειο της εισβολής των ναζί στην Αθήνα – Η χούντα είχε καταψηφίσει, ως Ελλάδα, την απόφαση να μην παραγραφούν ποτέ τα εγκλήματα των Ναζί με το επιχείρημα, το οποίο διατύπωσε νομικός εκπρόσωπος που στη συνέχεια έγινε βουλευτής της Ν.Δ., ότι “η κοινωνία δεν αισθάνεται πλέον τον ίδιο αποτροπιασμό για εγκλήματα που τελέστηκαν πριν από 20 ή 30 έτη”!

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αθήνα και ξεκινά η μαύρη περίοδος της Κατοχής. Ήταν Κυριακή, 27 Απρίλη του 1941 – η «συννεφιασμένη Κυριακή» όπως την τραγούδησε μοναδικά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε ένα κατοχικό καθεστώς και ξεκίνησε σχεδόν αμέσως η αντίσταση του ελληνικού λαού με κύριο οργανωτή τις δυνάμεις της Αριστεράς και του ΚΚΕ.

Όταν η χούντα έλεγε όχι στον ΟΗΕ

Τη λαϊκή αντίσταση προσπάθησαν να πνίξουν οι Γερμανοί τρομοκρατώντας τον λαό με θηριωδίες, καταστροφές πόλεων και χωριών και ενέργειες που χαρακτηρίσθηκαν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμένος κόσμος, νικητής του πολέμου, αποφάσισε να τιμωρήσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το 1967 ο ΟΗΕ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει παραγραφή για τις πράξεις αυτές. Όμως η χουντική κυβέρνηση της Αθήνας καταψήφισε την πρόταση αποδεικνύοντας την πολιτική συγγένεια που έχει η ίδια (και τα πολιτικά της τέκνα…) με τους ναζί!

Από αντιπρόσωπος επί χούντας βουλευτής της Ν.Δ.

Η τότε αντιπρόσωπος της Ελλάδας Αλεξάνδρα Μαντζουλίνου (νομικός, η οποία έγινε και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. το 1977) έλαβε τον λόγο και υποστήριξε ότι «η κοινωνία δεν αισθάνεται τον ίδιο αποτροπιασμό» για τα εγκλήματα των ναζί! Η επίμαχη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 1967 ενώπιον της Τρίτης (Νομικής) Επιτροπής του ΟΗΕ. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «το ζήτημα της τιμωρίας των εγκληματιών πολέμου και των προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» («Question of the punishment of war criminals and of persons who have committed crimes against humanity»).

Η Αλ. Μαντζουλίνου είπε ότι «η μη εφαρμογή του θεσμού της παραγραφής [επί των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας] υποστηρίζεται ότι συνιστά αρχή του Διεθνούς Δικαίου την οποίαν [το υπό διαβούλευση Σχέδιο Διεθνούς Σύμβασης] απλά επιβεβαιώνει. Γι’ αυτόν τον λόγο το Άρθρο 1 του Σχεδίου Σύμβασης [τιτλοφορείται] »Επιβεβαίωση της αρχής της μη εφαρμογής του θεσμού της παραγραφής επί των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας«».

“Οι εγκληματίες δεν είναι πλέον οι ίδιοι άνθρωποι”!

Και πρόσθεσε: «κατά την κρίση, όμως, της [ελληνικής] αντιπροσωπείας [το εν λόγω άρθρο] εισάγει μια νέα νομική έννοια […]. Η Σύμβαση που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες: η κοινωνία δεν αισθάνεται πλέον τον ίδιο αποτροπιασμό για εγκλήματα που τελέστηκαν πριν από 20 ή 30 έτη, ενώ οι εγκληματίες που τέλεσαν τις εν λόγω πράξεις δεν είναι πλέον οι ίδιοι άνθρωποι. Επομένως, είναι προτιμότερο να επωφεληθούν του θεσμού της παραγραφής, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι η παραγραφή ισχύει ακόμη και για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα που τελέσθηκαν εν καιρώ ειρήνης […]. Κατά συνέπεια δεν ενδείκνυται να εξαιρεθούν τα εγκλήματα πολέμου [από την εφαρμογή του θεσμού] της παραγραφής».

“Για την Ελλάδα τα εγκλήματα είναι απαράγραπτα”

Ο Τρ. Μηταφίδης πρότεινε να κατατεθεί στεφάνι στα γραφεία της Κομαντατούρ στην Κοραή

Σήμερα η Βουλή ετοιμάζεται επί της ουσίας να αποκαταστήσει την ιστορική τοποθέτηση της χώρας απέναντι στο έγκλημα της δικτατορίας υπέρ των ναζί και κατά των θυμάτων τους και της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, και με αφορμή την επέτειο από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, θα γίνει ειδική αναφορά από το προεδρείο, το οποίο θα ξεκαθαρίσει ότι για την ελληνική Βουλή τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι και νομικά απαράγραπτα και ότι τα θύματα των εγκλημάτων αυτών δικαιούνται αποζημίωσης.

Επισημαίνεται ότι η σχετική πρωτοβουλία αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας που εκκρεμεί επί 50 χρόνια προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέστειλε σχετική πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μάλιστα, ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει προτείνει να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στεφάνι στα γραφεία της γερμανικής Κομαντατούρ που βρίσκονταν σε διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας (Κοραή 4).