Παρέμβαση του ΥΝΑΝΠ Φ. Κουβέλη στο Συνέδριο Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρέμβαση του ΥΝΑΝΠ Φ. Κουβέλη στο Συνέδριο Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου / 16 View / 13/04/2019

Στο Συνέδριο «Μεσόγειος η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μίλησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Οπτικοακουστικά μέσα, Τουρισμός, Ναυτιλία». Κατά την ομιλία του ο κ. Κουβέλης είπε μεταξύ άλλων:

«Η Ανατολική Μεσόγειος είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σημασία στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία Αφρική και Ευρώπη. Η διεύρυνση του Σουέζ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το ρόλο της στις θαλάσσιες μεταφορές, με προφανή οφέλη, αλλά και με συνακόλουθες επιπλοκές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση του Σουέζ αύξησαν τις εμπορικές ροές μέσω θαλάσσης. Περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία περνούν πλέον από την Ανατολική Μεσόγειο. Στην αύξηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα που μπαίνουν σταδιακά στο δρόμο της εκμετάλλευσης.

Αναγνωρίζοντας εγκαίρως τις νέες τάσεις, η Ελλάδα, το υπουργείο Ναυτιλίας, θέσπισε ειδική νομοθεσία για τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ως καυσίμου στη Ναυτιλία, που σημαίνει ότι βάζουμε τις βάσεις για την εγκατάσταση νέων σύγχρονων λιμενικών υποδομών. Ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης εδώ είναι κομβικός.

Η Ελλάδα, παραδοσιακή και αναμφισβήτητη ναυτιλιακή δύναμη, προσαρμόζεται στις νέες προοπτικές. Εκσυγχρονίζει το θεσμικό της πλαίσιο, μειώνει τη γραφειοκρατία και αντιμετωπίζει γενικώς τις προκλήσεις. Για παράδειγμα με τη νέα νομοθεσία για το BallastWater Management επιχειρεί να προστατεύσει κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει η διεύρυνση του Σουέζ στον θαλάσσιο πλούτο.

Η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφώς αναβαθμισμένη, λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχουν τα λιμάνια μας στη διακίνηση πάσης φύσεως αγαθών. Λειτουργεί η ναυτιλιακή θυρίδα, ενώ το ελληνικό ναυτιλιακό πλέγμα είναι έτοιμο για παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν από τη ναυπηγοεπισκευή ως ταLogistics. Καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια για την αναζωογόνηση των μεγάλων ελληνικών ναυπηγείων, σε Ελευσίνα, Σκαραμαγκά και Νεώριο. Και είναι γνωστή η ποιότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εξαρτημάτων και υλικού ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Κομβικό σημείο στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών αποτελεί ο νέος νόμος για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Πάτρας.

Το μοντέλο που εφαρμόζουμε για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια είναι τα μοντέλο ανάπτυξης που ισχύει για το 86% των ευρωπαϊκών λιμανιών. Στο εξής θα παραχωρούνται συγκεκριμένες λιμενικές δραστηριότητες ή και εγκαταστάσεις, σε εξειδικευμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό.