Παπαδημούλης σε ΕΕ: Να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων

by/ 0 Comments / 25 View / 07/10/2016

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις μεγάλες, όπως σημειώνει, καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για το προσφυγικό, όπως εκείνες επιβεβαιώνονται και στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου,, η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της σημειώνει πως 60.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, τη στιγμή που «οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παραλύσει».

Ταυτόχρονα, η οργάνωση επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων, που δηλώνουν πως «δεν αισθάνονται ασφαλείς στους καταυλισμούς», αναδεικνύοντας έτσι και το πρόβλημα των υποδομών, όπως προκύπτει και από τις σημαντικές καθυστερήσεις της ΕΕ στο ζήτημα της παροχής τεχνικής βοήθειας και ανθρώπινου δυναμικού.

Χαρακτηριστικό, επισημαίνεται, είναι πως κράτη-μέλη όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν δεχτεί λιγότερο από το 5% του συνολικού αριθμού ανθρώπων που έχουν δεχτεί να φιλοξενήσουν.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία και τις συνεχιζόμενες παραβλέψεις και αργούς ρυθμούς υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ρωτάει την Κομισιόν σχετικά με το τι θα πράξει για να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης μέχρι και το 2017, ειδικά όταν «σε σύνολο 66.400 θέσεων σε προοπτική 2ετίας, μόνο 3.734 έχουν ολοκληρωθεί κατά τον πρώτο χρόνο».

Μάλιστα, ο ίδιος ζητεί πληροφορίες αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Κομισιόν, ώστε να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και να αναχαιτιστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.