Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το θέμα του πολιτικού γάμου για όλους

by/ 0 Comments / 6 View / 15/02/2021

Με μια συμβολική κίνηση την ημέρα των ερωτευμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανοίξει το θέμα του πολιτικού γάμου για όλους, συμπεριλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα ομόφυλα ζευγάρια στο σχετικό νομικό πλαίσιο.

 

Ο λόγος για ένα ολιγόλεπτο βίντεο που ανέβασε χθες στο διαδίκτυο η αξιωματική αντιπολίτευση με το ερώτημα «Γιατί ο έρωτας τώρα;», στο οποίο απεικονίζονταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, σε τρυφερά στιγμιότυπα. Στο ερώτημα «Γιατί ο έρωτας τώρα;», η απάντηση ήταν: «Γιατί στην πανδημία νιώθουμε πόσο λείπει μια αγκαλιά. Γιατί ο έρωτας θέλει δύο, που να θέλουν και οι δύο. Γιατί η αγάπη είναι δικαίωμα». Το βίντεο κατέληγε ως εξής: «Μετά τους νόμους για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση: πολιτικός γάμος για όλους».

 

Το εν λόγω πεδίο δράσης είναι κάτι που το γνωρίζει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέκαθεν προωθούσε ανάλογα ζητήματα, αν και είναι αρκετοί εκείνοι που του πιστώνουν ότι δεν τόλμησε όσο έπρεπε να αλλάξει τα στερεότυπα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Είναι προφανές ότι αυτό που τονίζεται το προηγούμενο διάστημα από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από κορυφαία στελέχη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει ξανά ουσιαστική επαφή με την κοινωνία αλλά και με επιμέρους ομάδες της, βρίσκει εφαρμογή στη χθεσινή ανακοίνωση.

 

 

Ταυτόχρονα όμως θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τότε που εκλέχτηκε δεν έχει νομοθετήσει τίποτα που να αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

 

Ευκαιρία

Αντιθέτως πρόβαλε επικοινωνιακά το γεγονός ότι επί των ημερών της ένας εκ των βασικών συμβούλων του πρωθυπουργού κι ένας υφυπουργός προέρχονται από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Θα είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αποδειχθεί εάν η Ν.Δ. είναι όντως ένα φιλελεύθερο κόμμα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απλώς μένει στην επικοινωνία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου έχει γίνει ήδη μια πρώτη επεξεργασία της πρότασης και θα ακολουθήσουν συζητήσεις με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και με καθηγητές του οικογενειακού δικαίου προκειμένου να πάρει τελική εικόνα και να κατατεθεί με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή.

 

Μιλώντας με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μάς είπε πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, μια και έχει ανοίξει η συζήτηση για τα θέματα του οικογενειακού δικαίου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών. Υπενθύμισε δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Efsyn.gr