Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

by/ 0 Comments / 52 View / 07/09/2016

Ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Κωνσταντίνος Μενουδάκος, είναι ο νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Ο κ. Μενουδάκος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΑΠΔΠΧ, ορκίστηκαν χθες σε  εκδήλωση που έλαβε χώρα στα γραφεία της Αρχής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο νέος ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής και τέως σύμβουλος του ΣτΕ, Πέτρος Χριστόφορος και ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Γεραρής.

Ο νέος πρόεδρος της ΑΠΔΠΧ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι η Αρχή, λίγο πριν συμπληρώσει 20 χρόνια από την ίδρυσή της, «έχει δημιουργήσει ικανές εγγυήσεις για την ιδιωτική ζωή και έχει διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο προστασίας». Γι’ αυτόν τον λόγο, η Αρχή έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ουσιαστικός φορέας προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, όπως συμπλήρωσε. «Το θετικό αυτό πρόσημο για την Αρχή αποτελεί στέρεη βάση και βέβαια θα εργασθούμε σκληρά για να ανταπροκριθούμε στις ανάγκες και τις προκλήσεις που απορρέουν από τα νέα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Μενουδάκος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ψήφιση νέου κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αρχής, ο εν λόγω κανονισμός διευρύνει τα δικαιώματα των υποκειμένων των προσωπικών δεδομένων και αυξάνει αντιστοίχως τις υποχρεώσεις των προσώπων που διενεργούν επεξεργασία των δεδομένων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε: «Θα προσπαθήσουμε, στα δύσκολα αυτά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σ’ εκείνο που η πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, απαιτούν από την ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θα έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αποβλέπουμε, βεβαίως, στην αρωγή και συμπαράσταση της κεντρικής κρατικής εξουσίας, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».