Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην Οργάνωση Μελών Σύριζα Λαυρίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην Οργάνωση Μελών Σύριζα Λαυρίου / 162 View / 11/12/2018

Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Λαυρίου πραγματοποίησε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη. Τον κ. Κουβέλη συνόδευσαν επίσης ο Αρχηγός του  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, ο Β’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θανάσης Ντούνης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής  Δημήτρης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου  Δημήτρης Νικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Μανώλης Μαραγκουδάκης. Στo πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν τις επιχειρησιακές δυνατότητες, ενώ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις στον χώρο του σταθμού επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας,  του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Νωρίτερα ο κ. Κουβέλης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λαυρίου στο χώρο του Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, με θέμα «Πολιτική Ενημέρωση – Λιμάνι Λαυρίου, Προοπτικές Ανάπτυξης». Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τις προσπάθειες για δίκαιη ανάπτυξη και τις ενέργειες που προβαίνει η Κυβέρνηση ώστε η χώρα να υπερβεί την κρίση με την κοινωνία όρθια.  Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου και την σημασία του για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο εν λόγω λιμάνι και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθούν τα έργα σύνδεσης του λιμένα Λαυρίου με τον προαστιακό και να αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες θα τεθούν υπό συζήτηση στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων «Αποκατάσταση και βελτίωση λιμενικών και οδικών υποδομών Μακρονήσου» και «Επισκευή, βελτίωση και επέκταση προβλήτα Γυάρου». Τα έργα αυτά συμβάλουν στην ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα των νησιών και αποτελούν μέρος της γενικότερης απόφασης της Κυβέρνησης να αναδειχθούν ως τόποι μαρτυρίου και μνήμης, που έχουν αναπόσπαστα συνδεθεί με την νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Στη δική του παρέμβαση, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, σημείωσε ότι η έξοδος από τη μνημονιακή περίοδο ανοίγει νέες προοπτικές για τη λιμενική  βιομηχανία στη χώρα μας.  Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών λιμένων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, με παράλληλη δυνατότητα αξιοποίησης ιδιωτικών πόρων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την αναδιοργάνωση του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα Λιμενικά Ταμεία και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία