Οι μαζικές αντιδράσεις «παγώνουν» τις επιτάξεις στο Βόρειο Αιγαίο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι μαζικές αντιδράσεις «παγώνουν» τις επιτάξεις στο Βόρειο Αιγαίο / 15 View / 17/02/2020

Οι συμπαγείς αντιδράσεις φορέων και κατοίκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, οδήγησε το Μαξίμου σε αναδίπλωση.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι επιτάξεις «παγώνουν» μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς των νησιών έως την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «βάζουμε τις επιτάξεις στο ψυγείο, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος». Κατά την παρουσία του στην ΕΡΤ, μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν. «Δώστε μας εναλλακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι οι ανοιχτές δομές στη Μορια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν, ενώ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση.

Ο κ. Μουτζούρης είχε ζητήσει νωρίτερα να ανασταλούν τα μέτρα επίταξης, να αποσταλούν γιατροί στα νησιά, να φύγουν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και να ελεγχθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την εμφάνισή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός επανήλθε στο θέμα, γράφοντας ότι δίνεται « μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση, να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση μελών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των νησιών αναβλήθηκε, μετά την ξαφνική ανακοίνωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις επιτάξεις, ενώ σε έκτακτη σύσκεψή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου καταδίκασε το κυβερνητικό σχέδιο και έλαβε απόφαση για κινητοποιήσεις και σειρά μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή του:

  • Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της ΠΝΠ και αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ
  • Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου
  • Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά
  • Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 15.