Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό

by/ 0 Comments / 48 View / 14/04/2016

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλλα είπε μεταξύ άλλων:

Επικρίνουμε αυτήν τη συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) κι εγώ αυτό κάνω.  Ωστόσο, αυτήν τη συμφωνία υποχρεωθήκαμε, από τον εγωισμό και την στενοκεφαλιά κάποιων μελών-κρατών της ΕΕ, να τη δεχτούμε διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Κανείς από εμάς δεν έχει στα χέρια του το “μαγικό ραβδάκι” για να επιλύει τα θέματα αυτά. Ξέρουμε όμως όλοι ότι, το κλειδί  για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα είναι να έχουμε έναν υποχρεωτικό και αυτόματο μηχανισμό όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και πρέπει να σκεφτούμε και την ιδέα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που βάζουν τρικλοποδιά στο σύστημα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε η Ένωση από τη μια να υποχρεώνει ένα κράτος με 1,0% έλλειμμα να υποχρεούται να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, να μην έχει μια σαφή πολιτική μετανάστευσης. Δεν μπορεί να είμαστε αυστηροί μόνο στους λογαριασμούς και να μη δίνουμε καμία σημασία στους ανθρώπους.”

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε:

Πρώτα απ’ όλα, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ευρωπαϊκή Επιτροπή, σωστά ζήτησε αριθμό ανδρών από τα κράτη μέλη. 400 ζητήσανε και μόνο 37 στάλθηκαν στην Ευρώπη. 472 αξιωματούχοι για την μετανάστευση ζητήθηκαν και τελικά απεστάλησαν μόνον 31 προς την Ελλάδα και την Τουρκία, κύριε Τούσκ. 500 αξιωματικοί ζητήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία και έστειλαν μόνο 330. 2500 ουσιαστικά έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πόσους έστειλαν τα κράτη μέλη; 400 λίγο πολύ, κύριε Τούσκ. Τόσοι διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η συμφωνία που πετυχαίνει;

H επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε:

Εμείς ως Ευρωπαίκή Ένωση – εμείς καταστρέφουμε την Ελλάδα με κάθε απόφαση για μεταφορά, για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, θεωρούμε ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ενώ επί μήνες λέγαμε στην Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, δεν καταλάβατε πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα στη χώρα. Ο κ. Φερχόφσταντ  μας διηγήθηκε τι σημαίνει εφαρμογή της Συμφωνίας, και τι συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δώσει η ΕΕ, τι έχουν υποσχεθεί και τι έχει δοθεί. Επιβάλουμε μία διαδικασία καταγραφής των αιτήσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι σε ελάχιστες προδιαγραφές. Πρόκειται για μείωση των προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και αν αυτό θα πρέπει να είναι το επίπεδο εξέτασης στο μέλλον, και αν αυτό θα είναι το πρότυπο για περαιτέρω συμφωνίες, τότε μπορώ να σας πω ότι απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας, από τις απαιτήσεις μας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.”

Πηγή: AΠΕ