Οι Γερμανοί «τορπίλισαν» τις προηγούμενες απόπειρες αγοράς πλοίων από τη Γαλλία

by/ 0 Comments / 5 View / 28/09/2021

Απρίλιος του 2018. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι σε τεντωμένο σκοινί εξαιτίας της σύλληψης και φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αναγγέλλει την κατασκευή δύο φρεγατών τύπου FREMM σε συνεργασία με τα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για την παραγγελία και δύο φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας τύπου Belhara της ίδιας εταιρείας.

Δύο μέρες αργότερα τον «αδειάζουν» ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, όσο και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στις 48 ώρες που είχαν περάσει είχαν μεσολαβήσει γερμανικές αντιδράσεις, κυρίως από το κόμμα των Φιλελευθέρων, προς τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσφατο νικητή των εκλογών, Ολαφ Σολτς, με το αίτημα να μπλοκάρει την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η τρίτη φορά που η Γερμανία έβαζε εμπόδια σε αγορά οπλισμού της χώρας μας από τη Γαλλία, με τις δύο προηγούμενες να έχουν λάβει χώρα το 2009 και το 2011, στην αρχή δηλαδή και στην καρδιά της οικονομικής κρίσης με το πρόσχημα ότι «δεν μπορούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν τις αγορές των Ελλήνων στους Γάλλους». Το μέγεθος της υποκρισίας βέβαια ήταν ασύλληπτο, καθώς δεν προέβαλαν ενστάσεις όταν η Ελλάδα έδινε τεράστια ποσά στη Γερμανία για άρματα μάχης ή για τα περιβόητα υποβρύχια που… έγερναν.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί τότε ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωνε τελικά ένα «υποπρόγραμμα αναβάθμισης» των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (γερμανικής κατασκευής) του Πολεμικού Ναυτικού. Η συμφωνία για τις FREMM και τις Belhara δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας είχαν συνεχόμενες επαφές στην Ελλάδα με τους αρμόδιους φορείς, ενώ λίγους μήνες αργότερα στον ανασχηματισμό που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Φώτης Κουβέλης αποχώρησε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.

efsyn.gr