Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων μετά τη συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου

by/ 0 Comments / 2 View / 01/06/2021

ΚΚΕ: παζάρι, υπό το ΝΑΤΟ, για απαράδεκτους συμβιβασμούς

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση του “παζαριού” ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπό “την υψηλή εποπτεία” του ΝΑΤΟ, στη Συνόδου του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η θέση περί διαλόγου “χωρίς προαπαιτούμενα”, που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς και δείχνει πως οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. ‘Αλλωστε η τούρκικη αστική τάξη, στο πλαίσιο των “διερευνητικών συνομιλιών” και των άλλων συναντήσεων έχει προβάλει ένα ευρύτατο σύνολο διεκδικήσεων, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, κι αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λοζάνης, επεδίωξε να αξιοποιήσει τη μειονότητα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας.

Κατά συνέπεια, οι αβρότητες στη διάρκεια των δηλώσεων και οι προσδοκίες, που επιδιώκεται να καλλιεργηθούν στους λαούς για “κλίμα” ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η λεγόμενη “θετική ατζέντα” για την εμπέδωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών. Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα, που θυσιάζονται στον βωμό της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Άλλωστε και οι δυο κυβερνήσεις, μέσα από τη ΝΑΤΟϊκή “σφηκοφωλιά” είναι μπλεγμένες στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ά.» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

«Τη “θετική ατζέντα” πρέπει να την διαμορφώσουν με την πάλη τους οι δύο λαοί, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε ρήξη με όσους και όσα εμποδίζουν την ειρήνη και την ευημερία τους».

«Καρφιά» ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Τι αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής:

Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη – Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα, έμεινε στις διακηρύξεις προθέσεων.

Τα προβλήματα όμως με τις προκλήσεις και τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας παραμένουν.

Η νέα σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, πρέπει να  συνοδευτεί με όρους και προϋποθέσεις που θα οδηγούν στην παύση της Τουρκικής επιθετικότητας, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στον ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, για τις θαλάσσιες ζώνες με ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πρέπει να προετοιμασθεί σωστά με βάση αυτό το πλαίσιο, ώστε επιτέλους να φέρει αποτέλεσμα.

Τσίπρας: «Σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική»

Αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής», με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας απάντησε πως είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας και του ουσιαστικού διαλόγου, όχι του διαλόγου για το διάλογο.

«Σήμερα, που δίνεται η ευκαιρία στο τραπέζι του διαλόγου να θέσει τα μεγάλα ζητήματα, όρους και προϋποθέσεις και να θέσει προ των ευθυνών της την Τουρκία, η αίσθησή μου είναι ότι επιλέγει να κάνει διάλογο για τον διάλογο και να συζητάει μονάχα χαμηλής πολιτικής ζητήματα. Είναι λάθος αυτή η στρατηγική, επαναλαμβάνω είναι το παιχνίδι της Τουρκίας αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «αυτή η σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη διαφορά της χώρας με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα δηλαδή και την προοπτική επίλυσής της, νομίζω ότι είναι μια στρατηγική που μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος και να έχει οφέλη για τη χώρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι πολύ σύντομα αν συνεχίσει αυτή την ασπόνδυλη στρατηγική τα πράγματα για τη χώρα δεν θα είναι καλά και θα έχουμε συνέπειες».

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση του στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία σήμερα, θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας μια κατάσταση που έχουμε στα νοτιοδυτικά μας, θα είχαμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας. Θα είχαμε τη διαρκή παρουσία της Τουρκίας εκεί».

«Πού πήγαν τελικά όλοι αυτοί που με περικεφαλαίες και ανδριάντες έβγαιναν στους δρόμους και έκαναν κινητοποιήσεις εκείνες τις μέρες; Πού έχουν εξαφανιστεί; Και τι έχει να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς με τους οποίους ήταν αγκαζέ, χέρι χέρι και τους κινητοποιούσε λέγοντάς τους ότι είναι προδοτική η συμφωνία, όταν την τηρεί και την τιμά τη συμφωνία; Δεν είναι μόνο ότι την τηρεί, την τιμά.

Προφανώς, το να μη φέρνει προς ψήφιση τα μνημόνια, να τα καθυστερεί εννοώ, για λίγους μήνες, δεν του δίνει κάποιο όφελος. Διότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τις αποφάσεις του και θα πρέπει να βγει στον ελληνικό λαό και να εξηγήσει γιατί κρατά σήμερα αυτή τη στάση, ορθώς λέω εγώ, αλλά γιατί κράτησε τη στάση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού σπεκουλάροντας σε ένα εθνικό ζήτημα κρίσιμο προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, το 2018» επισήμανε.

efsyn.gr