Ξεκινά η κύρια ανάκριση για τα «θαλασσοδάνεια»

by/ 0 Comments / 9 View / 22/01/2021

Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορούσε η ανεπιβεβαίωτη είδηση ότι, μετά τα τρία βουλεύματα που έκριναν αντισυνταγματική τη διάταξη για την ασυλία (και) των τραπεζικών στελεχών που διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας, η ανακρίτρια Διαφθοράς ξεκίνησε την κύρια ανάκριση που αφορά την ογκώδη δικογραφία για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων.

 

Εντούτοις τα τόσο καλά πληροφορημένα δικαστικά ιστολόγια δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τελικά μόλις χθες επιβεβαιώθηκε ότι η τακτική «ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε απολογία (καλούνται από τις 2 Φεβρουαρίου και μετά) στα πρώτα τραπεζικά στελέχη που διώκονται για το κακούργημα της απιστίας και αναμένεται να ακολουθήσουν οι κλήσεις στους υπεύθυνους των δύο κομμάτων, στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία» (πηγή Documento).

Η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε τα τρία βουλεύματα-φωτιά που έκριναν ότι η διάταξη που αφαίρεσε το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης εισαγγελέα όταν διαπράττεται το αδίκημα της απιστίας από τραπεζικά στελέχη, διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά όλες τις ζοφερές υποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, κρίθηκε αντισυνταγματική.

 

Η τύχη της διάταξης για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών δεν έχει κριθεί οριστικά, δεδομένου ότι μετά την αποδοχή της αναίρεσης που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Παπαγεωργίου, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα εξετάσει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης.

 

Επιπλέον οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις έχουν πάρει σαφή θέση κατά της διάταξης που παρέχει ασυλία σε όσους χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια» όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στα ΜΜΕ και στους επιφανείς χρεοκοπημένους επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που η χώρα χρεοκοπούσε. Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη στη συνέχεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επί πανδημίας εξαίρεσε ειδικά τις διοικήσεις των τραπεζών από την επιμήκυνση της προθεσμίας για έγκληση. («Αλλους τους πτωχεύουν κι άλλους τους κουρεύουν», «Εφ.Συν.» 30.10.2020). Τα δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ 1,2 δισ. υπολογίζονται τα δάνεια που πήραν τότε τα ΜΜΕ.

 

Οπως δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος:

 

«Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αμνηστεύσει ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ανακρίτρια έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις και στους υπεύθυνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία στην απιστία.

 

[…] Η ελληνική Δικαιοσύνη σε πλείστες περιπτώσεις έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις αυτές και αρνήθηκε να τις εφαρμόσει.

 

Αυτές οι εξελίξεις αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεά της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε τραπεζίτες αλλά και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα “θαλασσοδάνεια” των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό εάν και πότε θα επιστρέψει η Ν.Δ. τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Efsyn.gr