Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία, παραιτείται ο πρωθυπουργός

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία, παραιτείται ο πρωθυπουργός / 8 View / 06/06/2019

Την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στη Δανία καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με το  25,9% των ψήφων και αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής έναντι 79 έως 80 των κομμάτων της δεξιάς.

Οι Φιλελεύθεροι, που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία, περιορίζονται στο 23,4% των ψήφων και ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του και ανήγγειλε την παραίτησή του, την οποία θα υποβάλει σήμερα στη βασίλισσα.Τηλεφώνησε επίσης στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της.

Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να λάβει υποστήριξη από το παραδοσιακό «κόκκινο μπλοκ» με μια μειοψηφική κυβέρνηση.

Το οικολογικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, παραδοσιακός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του καθώς φαίνεται να αποσπά ποσοστό 7,4-8,3%.

Από την άλλη, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας ενδέχεται να χάσει σχεδόν τις μισές έδρες του, πέφτοντας στις 18 από 37 που έχει σήμερα. Ο Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η λαϊκιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, καθώς προβολές υποδεικνύουν ότι απώλεσε πάνω από το μισό ποσοστό της.

Στροφή προς τα δεξιά για τη σοσιαλδημοκρατία

«Οι Δανοί σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκινήσει μια επικίνδυνη πορεία για την επιτυχία και η αρχηγός του κόμματος Μέτε Φρέντεριξεν έχει χαράξει μια πολύ διαφορετική ρότα. Σταδιακά προσεγγίζει την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας. Αυτό αποκαλύπτει πόσο ισχυροί και επιτυχημένοι είναι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και πώς ανταγωνίζονται με τους σοσιαλδημοκράτες για τις ψήφους της εργατικής τάξης», σημειώνει η Die Welt.

«Παρόλο που οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν σε μια πιο κριτική στάση απέναντι στη μετανάστευση που ακολούθησαν μέχρι τη δεκαετία του ’80, η πορεία τους βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αυτό το σημείο αποτελεί ουσιαστικά μέρος της επιτυχίας τους. Αλλά το τίμημα είναι υψηλό» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα και υπογραμμίζει: «Αλλά αυτή η ακραία αλλαγή είναι πιθανό να προκαλέσει αρκετά θεμελιώδη ερωτήματα στη χώρα: Τι είναι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικό; Ποιος πιστεύει στην ιδέα μιας δίκαιης κοινωνίας στη Δανία και ποιος δεν το κάνει; Το κόμμα μήπως θυσιάζει τις βασικές του θέσεις με την εξισορροπητική του δράση μεταξύ μιας αριστερής κοινωνικής πολιτικής και της δεξιάς μεταναστευτικής πολιτικής, αντί να καταστρέψει πραγματικά τους δεξιούς λαϊκιστές;»

Πηγή: efsyn.gr