Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον / 7 View / 06/05/2020

Μετά από μία διαδικασία-παρωδία η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε στο θέμα της επιστολικής ψήφου, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αντικοινοβουλευτική και αντισυνταγματική, κάτι που έφερε, τελικά, την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο έγινε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του δεκτό κατά πλειοψηφία, δηλαδή με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σύνολο 214 ψηφισάντων, «ναι» είπαν 158 βουλευτές και «όχι» 56. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Νωρίτερα η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρά πυρά από τους ομιλητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους στηλιτεύοντας πέντε σημεία και διατάξεις του νομοσχεδίου που, όπως ανάφερε, «καταδεικνύουν καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργού Περιβάλλοντος ότι προωθούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, στην ενέργεια, τα νερά, τη γη, ενώ κρίσιμες για το περιβάλλον και το χώρο, δημόσιες αδειοδοτικές ή ελεγκτικές λειτουργίες ανατίθενται σε εκτός διοίκησης ιδιωτικούς φορείς και ζήτησε… αλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή κλίματος.

Γεννηματά: Κενό γράμμα η προστασία του περιβάλλοντος

Αιχμηρή κατά την τοποθέτησή της ήταν και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για «επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες».

«Το νομοσχέδιο έχει επικεφαλίδα την προστασία του περιβάλλοντος και περιεχόμενο την υποβάθμισή του. Ανοίγει κερκόπορτα για βλαπτικές χρήσεις.

Μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά επισήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό σε αντίθεση με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γερμανίας δεν προβλέπει τη διαχείριση των ΑΠΕ από αγρότες και νοικοκυριά αλλά ότι «ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ» εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού για την διαδικασία επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις στη συζήτηση και ότι επέλεξε μία συζήτηση στα μουλωχτά.

Μητσοτάκης – Χατζηδάκης υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο

Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υπουργού. Αμφότεροι υπερασπίστηκαν των διατάξεων του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «μεταρρύθμιση» και για… προστασία του περιβάλλοντος.

Πιστός στην γραμμή της «απόλυτης αλήθειας» που ισχυρίζεται ότι κατέχει η κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική από την αντιπολίτευση και επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή «κανονικότητα» για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος καταλόγισε «εμπάθεια, φανατισμό και πολιτική απόγνωση» στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι η «επιβεβαίωση της μεταρρύθμισης».

«Εμείς λύνουμε τα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν και οδήγησαν τη χώρα στην απορύθμιση», επεσήμανε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά…

Πηγή: efsyn.gr