Μυστική διπλωματία και ψέματα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μυστική διπλωματία και ψέματα / 3 View / 11/09/2020

Ακόμη ένα κρίσιμο κομμάτι στο ανακατεμένο παζλ των χειρισμών της κυβέρνησης έναντι των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με «έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία» στη μυστική τριμερή στο Βερολίνο, «ανακάλυψαν» χθες οι  Έλληνες πολίτες και μαζί τους και οι πολιτικοί αρχηγοί, ξανά από το εξωτερικό και όχι από ενημέρωση της Αθήνας.

Με άρθρο του («Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Le Monde») o πρωθυπουργός ανέφερε πως «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε ‘έγγραφη συμφωνία’. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.  Όμως ο Αλ. Τσίπρας και σύσσωμη η αντιπολίτευση τον άδειασαν υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για έγγραφη συμφωνία και κατηγόρησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία ζητώντας ενημέρωση «έστω και τώρα».

Παραβλέποντας τα «πυρά» της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Στ. Πέτσας προσπάθησε να στήσει κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για να θολώσει τα νερά και να λάβει, τελικά, αποστομωτική απάντηση από την Κουμουνδούρου.

Με τη δημοσιοποίηση του άρθρου Μητσοτάκη ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε στους αρχηγούς ότι υπέγραψε συμφωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα».

Παρά την εκτενή δήλωση Τσίπρα και τις δηλώσεις των άλλων αρχηγών, ο Στ. Πέτσας επανήλθε λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύδεται ασυστόλως» και πως «ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο».

Avgi.gr