Κοινό μέτωπο για τα εργασιακά

by/ 0 Comments / 43 View / 13/07/2016

Κοινό μέτωπο στα εργασιακά επιδιώκουν κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι, προκειμένου να αποτρέψουν τις απαιτήσεις των θεσμών -και ιδίως του ΔΝΤ- για περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, ίσως και σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΒ (βιομήχανοι), ΓΣΕΕ (εργαζόμενοι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματίες – βιοτέχνες), ΕΣΕΕ (έμποροι) και ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία σε έξι σημεία, με αιχμή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Τα σημεία αυτά, που θα χρησιμοποιηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς, είναι:

1 Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στα εργασιακά που να εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

2 Επιβεβαιώνονται εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στην τριμερή συνάντηση που διεξάχθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στην Γενεύη. Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για την επαναφορά της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για τον κατώτατο μισθό, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, τη συνέχιση της απαγόρευσης του «λοκ άουτ», ήπιες προσαρμογές στα άλλα ανοιχτά -στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές- θέματα όπως: η ανάθεση αποφασιστικού ρόλου για τις ομαδικές απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (αντί του υπουργού), η αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας και η διασφάλιση του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων.

3 Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού.

4 Ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου.

5 Συμφωνία ότι ο νόμος 1264/1982 (συνδικαλιστικός) μπορεί να εκσυγχρονιστεί.

Θα κληθούν τα κόμματα να υποστηρίξουν τις παραπάνω θέσεις.

Το κοινό κείμενο αναμένεται να υιοθετήσει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να έχει ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους. Επαναβεβαιώθηκαν οι παλαιότερες θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την επαναφορά της ισχύος της ΕΓΣΣΕ για τον κατώτατο μισθό, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων κ.λπ.

Επιμέρους διαφοροποιήσεις, ωστόσο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν από μέλη εργοδοτικών οργανώσεων για το καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων, τη μη υποχρεωτικότητα διαιτητικών αποφάσεων, το χρόνο προειδοποίησης για τις απεργίες, για σειρά συνδικαλιστικών προνομίων ή ακόμη και για την ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις ετήσιες αποδοχές.

Κοινό κείμενο θέσεων

Οι οργανώσεις συμφώνησαν, πάντως, να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό κείμενο θέσεων, το οποίο θα υποβάλουν στο υπουργείο ως πλαίσιο αρχών και αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τους δανειστές.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ούτε περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται όμως ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και κατέληξαν σε σημαντικές συγκλίσεις γύρω από τα θέματα για τα οποία θέλουμε να δημιουργηθεί ένα εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Ετσι πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».