Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Όσα ειπε για εξοπλιστικά, Oruc Reis, στρατιωτική θητεία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Όσα ειπε για εξοπλιστικά, Oruc Reis, στρατιωτική θητεία / 5 View / 14/09/2020

O κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από 9 στους 12 μήνες, καθώς και να γίνει υποχρεωτική η στράτευση στα 18. Αναφορικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για το 2021, που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός, ρωτήθηκε γιατί απευθύνεται μόνο σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες και εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο και το 2022, απάντησε ότι «παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση», αλλά αναφερόμενος στο 2022 είπε: «Θα σας το πω σε ένα χρόνο».

Για τη Μόρια είπε ότι είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης και, μη βλέποντας καμία ευθύνη στη δική του κυβέρνηση, θέλησε άλλη μια φορά να τη μεταθέσει στους ίδιους τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες» και μιλώντας για «υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες» που «θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση». Μίλησε ακόμα για τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου ΚΥΤ στη Λέσβο, για το οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. Για το οποίο βέβαια δεν διευκρίνισε αν θα είναι «κλειστό κέντρο», όρος στον οποίο επιμένει η κυβέρνηση, αλλά αντιτίθεται η Ε.Ε., δηλώνοντας ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα.

Για το εμβόλιο για τον κορονοϊό δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε εμβόλια –όχι μόνο ένα– σύντομα και ότι θα διατεθεί δωρεάν, ενώ προσέθεσε ότι «το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους Ελληνες» γι’ αυτά.

Εξοπλισμοί

Για τους εξοπλισμούς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση στην Κορσική με τον Εμανουέλ Μακρόν και μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα «απολύτως απαραίτητα για τις Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ δήλωσε ότι «δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, αλλά είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να υπάρξουν δείγματα αποκλιμάκωσης και επανέλαβε ότι εφόσον γίνει αυτό η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Δήλωσε ακόμα ότι ουδέποτε η αποστρατικοποίηση των νησιών αποτέλεσε αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα της «έγγραφης συμφωνίας» στην τριμερή του Βερολίνου για την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, αναφορικά με την οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», ο κ. Μητσοτάκης υποβάθμισε το θέμα, δηλώνοντας ότι «δεν ήταν τίποτα άλλο από τα πρακτικά» μιας προφορικής συμφωνίας, για την οποία υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει ο Αλ. Τσίπρας.