Μητσοτάκης: Προσφυγή στη Χάγη, αν δεν τα βρούμε με Τουρκία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μητσοτάκης: Προσφυγή στη Χάγη, αν δεν τα βρούμε με Τουρκία / 5 View / 30/12/2019

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου τονίζει ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

«Πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν σχεδιάζει προσφυγή στη Χάγη.

Λέει επιπλέον πως όταν προσφύγουμε στη Χάγη θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου, αναφέρει παίρνοντας ως δεδομένο ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση».

Παράλληλα, ανέφερε πως όταν συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο επιδίωξε σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου και ότι επιμένει σε αυτό ξεκαθαρίζοντας όμως πως «δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και πως η χώρα μας είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένει αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.

«Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα ήθελε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο success story της Ελλάδας!», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Νέος εκλογικός νόμος με επαναφορά του μπόνους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης την επαναφορά του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα με νέο εκλογικό νόμο, που θα φέρει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους», αναφέρει και εξηγεί πως θα είναι κλιμακωτό.

Προσθέτει επιπλέον ότι το περιέχομενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».

Σημειώνει δε, ότι αν εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέει: «Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Απόλυτη στήριξη σε Χρυσοχοΐδη και ΕΛ.ΑΣ.

Αξιοσημείωτη είναι η απόλυτη στήριξη που προσέφερε απλόχερα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην αστυνομία, την ώρα που πυκνώνουν τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας.

«Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος. Μάλιστα, δεν ασκείται από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Και πάντα στο όνομα του κοινού καλού. Δεν χαίρεται κανείς όταν ασκείται βία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ούτε πανηγυρίζει».

Αξιοσημείωτο επίσης πως δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια εικόνα, ερωτηθείς αν είναι δουλειά της Αστυνομίας να συμπεριφέρεται εξευτελιστικά σε συλληφθέντες. Προσθέτει μόνο ότι αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές εκτός ορίων, θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.

Ειδικά για τη βίαιη επιχείρηση στο Κουκάκι και την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ λέει πως πρόκειται για «μεμονωμένο» επεισόδιο και ότι θα ερευνηθεί.

Επιπρόσθετα δηλώνει κατηγορηματικά: «Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί!».

Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που βάζει τις διαδηλώσεις «στον γύψο» απαντά: «Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο. Εξίσου, συνεπώς, θα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται. Με κανόνες. Γιατί η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες. Και κανόνες θα υπάρχουν και στο πλαίσιο των οργανωμένων διαμαρτυριών».

Ψήγματα αυτοκριτικής

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τις επιλογές δήθεν αριστείας που έκανε στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, παρά τις αποκαλύψεις.

Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Όπου, όμως, εντοπίστηκαν λάθη ή αστοχίες διορθώθηκαν: με δική μου εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν ήδη από δεύτερο επίπεδο κρίσης και αντικαταστάθηκαν. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις ως προς την καταλληλότητα των στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πετύχουν. Κάποιοι στην πορεία ενδεχομένως να φανούν ανεπαρκείς -και τότε θα επαναξιολογηθούν και ίσως και να αλλάξουν», αναφέρει σημειώνοντας ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με την ποιότητα των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης, των γενικών γραμματέων, για την επάρκεια όσων στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές ή υπηρετούν τη Δικαιοσύνη.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός απαντά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει παλιές τακτικές πελατειακού και κρατικοδίαιτου μοντέλου που χρεοκόπησε τη χώρα.

«Ο λαός ο ίδιος απαντά: “Κοίτα ποιος μιλάει”… Οι κρατιστές δεν μπορεί να μιλούν για κρατισμό και αυτοί που καθήλωσαν την χώρα δεν μπορεί να μιλούν για παραγωγικότητα και για ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν είχε και δεν έχει κανένα παραγωγικό μοντέλο, αλλά ούτε και άποψη για το πώς η Ελλάδα θα βαδίσει στη νέα εποχή. Τολμώ να πω ότι παραμένει εκτός τόπου και χρόνου. Δέσμιος των ιδεοληψιών του και μιας εικονικής πραγματικότητας για τη διακυβέρνησή του. Αλλά και του πένθους του για την απώλεια της εξουσίας», δηλώνει.

efsyn