Με τη σφραγίδα Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. το νομοσχέδιο για το άσυλο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με τη σφραγίδα Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. το νομοσχέδιο για το άσυλο / 14 View / 01/11/2019

Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». ● Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, φρόντισε να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη». ● Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη ότι σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα επέλεξαν να «καβαλήσουν το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού».
Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» που όπως υπογραμμίζουν σχεδόν όλοι οι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση, στην πράξη βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση σε αποτελεσματικό σύστημα διεθνούς προστασίας, παραβιάζει το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο και θεωρείται σίγουρο ότι θα επιφέρει νέα, μεγαλύτερα προβλήματα.

Το σχέδιο νόμου έλαβε τη θετική ψήφο της Νέα Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δραματικούς τόνους επικαλέστηκε επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής που υποτίθεται ότι συνιστούν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη. «Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία και οι επιστροφές» ανέφερε ο υπουργός και τόνισε πως πυλώνες του συστήματος είναι η συνέπεια της εξέτασης και η συνεργασία του αιτούντος.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχειρεί η κυβέρνησή του να απλώσει σε όλα τα σημεία της καθημερινότητας, μιλώντας για κανόνες, εθνική ευθύνη και αλληλεγγύη με σύστημα.

Περιγράφοντας τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «διεθνή αλληλεγγύη και εθνική ευθύνη» και για τους «κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων».

Με τη φράση «όλα εδώ πληρώνονται» ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο και την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι στη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να χαϊδέψει τα αυτιά της εκλογικής της κοινής γνώμης δεν αναγνώρισε την πραγματικότητα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη «στη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά» και συνεχίζουν να εκφράζουν τα πολιτικά στελέχη του κόμματος μη αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα επέλεξαν να «καβαλήσουν το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που υπάρχει στην Ευρώπη», ενώ μπροστά «στον σκοπό σας να χαϊδέψετε αυτιά και να προσελκύσετε τις ευαισθησίες του κόσμου είπατε ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία», την ώρα που στις πλάτες της Ελλάδας έσκασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.

efsyn