Με εν κρυπτώ ΠΝΠ βάζουν «χέρι» στα αναδρομικά των συνταξιούχων

by/ 0 Comments / 1 View / 01/02/2022

«Νύχτα» και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη φορολόγηση αναδρομικών σε βάρος σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου συνταξιούχων. Εν κρύπτω, όπως άλλωστε συνηθίζει αφού χθες ημέρα της πρότασης μομφής, τα κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να πετσοκόψουν συντάξεις.

Ειδικότερα, οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που εφεξής θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις μόνο που στη ρύθμιση, υπάρχει και η διευκρίνιση ότι η όποια διαδικασία εξόφλησης θα είναι έντοκη, με τόκο που υπολογίζεται στο 6% ανά έτος.

Όπως καταγγέλλει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρόκειται για ληστεία αφού «χωρίς να περάσει σχετική διάταξη στη Βουλή, γιατί προφανώς θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από τους συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται επέλεξε τη «λύση» των 48 δόσεων για να εξοφλήσουν οι συνταξιούχοι «το χρέος» τους προς την Εφορία και μάλιστα με τόκο 6% ανά έτος. «Ένα χρέος» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει!» σημειώνουν.

«Ουσιαστικά, με το 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά, αν προστεθούν το 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων, αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι το 79% των αναδρομικών μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα παίρνει πίσω (πονηρούλα Κυβέρνηση)! Μιλάμε για καθαρή κλοπή, καθαρή ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων» υπογραμμίζουν καυστικά.

Παράλληλα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε σε ανακοίνωσή της πως «η ΝΔ επιμένει να εμπαίζει τους συνταξιούχους και να μειώνει το εισόδημά τους, ενώ μάλιστα η ακρίβεια καλπάζει».

Όπως εξηγεί η Έφη Αχτσιόγλου στη δήλωσή της «πρώτα, περιέκοψε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούντο, για τις μειώσεις συντάξεων που η ίδια η ΝΔ είχε κάνει το 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Προσπάθησε μάλιστα να τους δεσμεύσει να μην διεκδικήσουν τίποτα περισσότερο».

Και συνεχίζει ότι «όχι μόνο δεν κατέβαλε τα περικομμένα αναδρομικά τουλάχιστον αφορολόγητα, αλλά -εν κρυπτώ και εν μέσω πρότασης δυσπιστίας- πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την πληρωμή φόρου σε δόσεις μεν, αλλά με επιτόκιο. Γεγονός που τελικά επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση στους συνταξιούχους».

Τέλος η Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών».

avgi.gr