Με αρρύθμιστο το τοπίο των τεστ, αλωνίζουν οι ιδιώτες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με αρρύθμιστο το τοπίο των τεστ, αλωνίζουν οι ιδιώτες / 11 View / 14/05/2020

Εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το αρρύθμιστο τοπίο της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δηλαδή όπου επικρατεί η ασυδοσία, η αυθαίρετη τιμολόγηση, η επιβάρυνση 100% του ασθενή και η ανυπαρξία ελέγχου από την πολιτεία από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός πέρασε τα σύνορα της χώρας μας στις 25 Φεβρουαρίου.

Και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από την αρχή για τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση του μοριακού τεστ για τον Covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο αυτό δεν έχει ρυθμιστεί εδώ και δύο μήνες, αλλά με το πρόσφατο άνοιγμα των τακτικών χειρουργείων νέα βάρη προστίθενται στους πολίτες λόγω του αναγκαίου (και για Covid-19) προεγχειρητικού ελέγχου προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων.

«Οι ίδιοι κανόνες, ίδιοι όροι και προϋποθέσεις τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» έλεγε από τηλεοράσεως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 27 Μαρτίου και πρόσθετε: «Εφόσον κάποιος εμπίπτει στον ορισμό πού πρέπει να κάνει το τεστ, θα το κάνει και στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με πιστοποιημένα εργαστήρια που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ αυτό».

Της δήλωσης Κοντοζαμάνη είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Τα μυστικά του τεστ για τον ιό και οι επιτήδειοι», 18.3.2020) που αποκάλυπτε αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αξιολογηθεί και να κοστολογηθεί το τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε στη συνέχεια να συνταγογραφείται και να καλύπτεται το κόστος του από τον ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας, όπως γράφαμε τότε, είχε απαντήσει ότι «η εξέταση έχει ήδη κοστολογηθεί από το υπουργείο», ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής είχε επανέλθει ζητώντας επανακοστολόγηση, διότι θεωρούσε ότι η υπάρχουσα κοστολόγηση του υπουργείου Υγείας ήταν υπέρογκη. Πράγματι η κοστολόγηση διορθώθηκε, όμως μέχρι σήμερα η εξέταση για Covid-19 δεν έχει πάρει κωδικό συνταγογράφησης ή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι στον ιδιωτικό τομέα το τεστ εξακολουθεί να χρεώνεται από 120 έως 300 ευρώ (!) και να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον πολίτη.

Πρόσφατα (4.5.2020) ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για φαινόμενα κερδοσκοπίας στη διεξαγωγή τεστ έναντι αμοιβής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα που προσέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να κάνουν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει αρρύθμιστο το τοπίο των τεστ.

Οι καταγγελίες των ασθενών ότι οι ιδιωτικές κλινικές τούς ζητούν να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού επικαλούμενες οδηγία του ΕΟΔΥ, ενώ οι ίδιοι πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 120 ευρώ, έφεραν σε δύσκολη θέση τον υφυπουργό Υγείας ο οποίος απάντησε ότι «εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε σαφώς να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ στους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα».

Ασφαλισμένοι

Σε παρόμοια ερώτηση της «Εφ.Συν.», στις 16 Απριλίου, για το πότε θα ξεκινήσει η συνταγογράφηση και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του τεστ με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, ο υφυπουργός Υγείας είχε αποφύγει να απαντήσει.

Ο Β. Κοντοζαμάνης, παρότι είχε πλήρη γνώση των μεθόδων που ακολουθούν οι ιδιώτες πάροχοι αλλά και της σειράς λαθών στα οποία είχε υποπέσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας που αποφασίζει ποιος θα υποβάλλεται σε τεστ και ποιος όχι, οδηγώντας έτσι τους ασθενείς είτε στην επιδείνωση της υγείας τους -ορισμένες φορές με τραγική κατάληξη- είτε στον ιδιωτικό τομέα, μας είχε απαντήσει ότι «δεν υπάρχει κανένα κόστος για οποιονδήποτε συμπολίτη μας κάνει το τεστ σε δημόσια δομή και είναι εκατοντάδες οι δημόσιες δομές στη χώρα, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, που μπορεί να διεξαχθεί αυτό το τεστ και βεβαίως χωρίς κόστος για τους συμπολίτες μας (…)

Εφόσον χρειαστεί, σίγουρα θα έρθουμε σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για να γίνονται και εκεί τα τεστ, προκειμένου να αυξήσουμε τα σημεία που αυτά μπορούν να γίνουν. Αυτή τη στιγμή όμως είναι τέτοια η παραγωγική δυνατότητα εκτέλεσης του μοριακού ελέγχου στον δημόσιο τομέα, που δεν χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό».

Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Υγείας έβαλε ακόμα μία παράμετρο με αφορμή την επαναφορά των τακτικών χειρουργείων, που είχαν διακοπεί όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της επιδημίας. Μίλησε για τον προεγχειρητικό έλεγχο στον οποίο προστέθηκε το τεστ για Covid-19 και εξήγησε: «Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στη διαδικασία του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, είναι το νοσήλιο με το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις ιδιωτικές κλινικές», μας είπε ο Β. Κοντοζαμάνης.

Λίγες μέρες μετά όμως ο υφυπουργός αυτο-διαψεύστηκε (πάλι). Απαντώντας σε ερώτημα της «Ναυτεμπορικής» (10.5.2020) για τους ασθενείς που έχουν προγραμματισμένη επέμβαση και πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά για Covid-19 αλλά η εξέταση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε: «Εφόσον κάποιος πολίτης προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση, το τεστ αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια δομή πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο έτσι ώστε να μην υπάρχει κόστος για τον ασθενή»! Δηλαδή να πηγαινοέρχεται ο ασθενής από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνει το τεστ, επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί να αφήσει αρρύθμιστο το τοπίο για να αλωνίζουν οι ιδιώτες.

Ο δε αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, την ίδια μέρα, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι κάτι δεδομένο για όλους τους ασθενείς. Δεν είναι μόνο για Covid-19. Δηλαδή, κάθε ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί υφίσταται μια σειρά εξετάσεων υποχρεωτικά πριν από το χειρουργείο.

Επομένως το να προστεθεί ακόμα μία εξέταση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Covid-19, δεν είναι κάτι που είναι πρωτόγνωρο». Φαίνεται ότι ο υποπτέραρχος θεωρεί αμελητέα ποσότητα τα 120-300 ευρώ που χρεώνουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας για το τεστ και επιπλέον θεωρεί ότι δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία εν μέσω πανδημίας να καλύψει το κόστος της εξέτασης αυτής για τους ασθενείς!

Αφού έχει… προετοιμαστεί το έδαφος καταλλήλως μετά τις παραπάνω δηλώσεις, δημοσιοποιείται χθες από το υπουργείο Υγείας και το έγγραφο (αρ. πρωτ. 455/29-04-2020) του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη με θέμα «Σταδιακή επαναλειτουργία και προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο έλεγχος για Covid-19 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας, καθώς και σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές, π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ. Η λήψη δε του δείγματος, διευκρινίζεται, θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν από την ημέρα του εξιτηρίου.

Από την υποχρέωση διενέργειας τεστ, αναφέρεται, εξαιρούνται οι επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικές παρεμβάσεις – π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων.

Ομως στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ο έλεγχος για τον νέο κορονοϊό θα γίνεται άπαξ, πριν από την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας. Δεδομένου ότι οι θεραπείες αυτές έχουν ένα βάθος χρόνου, δηλαδή αποτελούνται από συνεδρίες μεταξύ των οποίων μεσολαβούν δεκαπενθήμερα και διαρκούν μήνες ολόκληρους, εντύπωση προκαλεί πώς ένα τεστ πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτής εξασφαλίζει τους ασθενείς για όλο το χρονικό διάστημα.

Η (αστεία) πρόταση

Πώς όμως προτείνει το υπουργείο Υγείας να γίνεται αυτό το τεστ; Οπως εξηγείται, «στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνσή τους, σε οποιαδήποτε δομή του δημοσίου τομέα», «η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης» και «για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης».

Με δυο λόγια, ο ασθενής καλείται να επισκεφτεί μία φορά τον ιδιώτη γιατρό του προκειμένου να του παρασχεθεί η προβλεπόμενη βεβαίωση, στη συνέχεια ένα δημόσιο νοσοκομείο όπου θα κάνει το τεστ, θα επιστρέφει στο δημόσιο νοσοκομείο για να παραλάβει το αποτέλεσμα και θα συνεχίζει στην ιδιωτική κλινική για να κάνει την επέμβασή του!

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραλογισμού

Δεκάδες ειναι οι περιπτώσεις που δείχνουν πώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήδη μεταφέρει τα βάρη των ελέγχων για Covid-19 στους πολίτες. Προ δεκαημέρου η Χριστίνα διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι. Η 53χρονη γυναίκα μετά από έναν επίμονο πόνο έκανε γαστροσκόπηση που έδειξε όγκο. Οι γιατροί τής συνέστησαν να αναζητήσει χειρουργό προκειμένου να αφαιρεθεί ο όγκος.

Στα δημόσια νοσοκομεια οι λίστες αναμονής ήταν απαγορευτικές για την κατάσταση της υγείας της, μας λέει. Με τα πολλά οδηγήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, όπου απαιτήθηκε από την ίδια αλλά και τον σύζυγό της, συνοδό της στο νοσοκομείο, να κάνουν το τεστ για τον νέο κορονοϊό. Η πολύωρη δύσκολη επέμβαση έγινε την περασμένη Δευτέρα. «Μπροστά σε αυτό που συνέβη στην οικογένειά μας, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει καλά η γυναίκα μου», μας λέει ο σύζυγός της και προσθέτει: «Δεν υπήρχε περίπτωση στην κατάσταση αυτή να την πάρω να ψάχνουμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο για να κάνουμε και οι δύο το τεστ, για να επιστρέψουμε στο ιδιωτικό νοσοκομείο να κάνουμε την επέμβαση».

Σε άλλη περίπτωση η Αλεξάνδρα, έγκυος στο πρώτο της παιδί, είχε ημερομηνία τοκετού στα μέσα Μαΐου. Προχθές έσπασαν τα νερά της και έσπευσε στο ιδιωτικό μαιευτήριο για να την ξεγεννήσει ο μαιευτήρας που την παρακολουθεί. Υποβλήθηκε στο τεστ και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι 3.600 γραμμάρια. «Είναι δυνατόν να κάνω στάση στο δημόσιο νοσοκομείο για να υποβληθώ σε τεστ πριν πάω να γεννήσω; Ποιος σκέφτηκε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;» αναρωτιέται η ίδια.

efsyn.gr