Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%

by/ 0 Comments / 0 View / 16/12/2021

Το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης -και αυτό που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό- είναι ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%
Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η μελέτη που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας και φέρει την υπογραφή του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 6 Μαΐου 2021, δηλαδή συμπεριελάμβανε τα στοιχεία του δεύτερου και του τρίτου κύματος. Τα αποτελέσματα είναι διαφωτιστικά για τα όρια του ΕΣΥ, τη γεωγραφική ανισότητα και τη διαφορά νοσηλείας εντός και εκτός ΜΕΘ.

Τα όρια του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Όταν ο αριθμός τους κυμαίνεται στους 400 – 499 διασωληνωμένους, η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται κλιμακωτά και φτάνει μέχρι το 57% όταν οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 800.

Γεωγραφικές ανισότητες

Επίσης, καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του ασθενούς παίζει ο τόπος που βρίσκεται το νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη η θνητότητα ανεβαίνει κατά 35% σε σχέση με την Αττική. Αν η διασωλήνωση γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, η θνητότητα ανεβαίνει κι άλλο, στο 40%.

Εκτοξεύεται η θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο -και αυτό που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη- είναι ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%. Επομένως καταρρίπτεται όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι δεν έχει ενδείξεις πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο 38,5% οι αχρείαστοι θάνατοι

Συμπερασματικά, από τους 3.988 θανάτους που εξετάστηκαν, οι 1.535 αφορούν έναν από τους παραπάνω τρεις παράγοντες. Δηλαδή, τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν σε ιδανικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι το 38,5% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί!

Ηταν 1.535 συμπολίτες μας που κατέληξαν άδικα, λόγω της εμμονικής στάσης της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ.

Ήξεραν αλλά αγνόησαν τα στοιχεία

Αυτό όμως που προκαλεί τα περισσότερα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της τα στοιχεία. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Λύτρας αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι». Επίσης, αποκάλυψε ότι η ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική του αλλά του Σωτήρη Τσιόδρα. Ιδέα δηλαδή του καθηγητή που, από επικεφαλής στη μάχη κατά της πανδημίας, παραγκωνίστηκε επιδεικτικά από την αυλή του Μαξίμου…

«Αυξάνει η πίεση, μεγαλώνει η θνητότητα»

Ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 και εξήγησε ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων.

Ο Θ. Λύτρας ανέφερε, ότι τα στοιχεία των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021 -τα οποία παρουσιάστηκαν σε μελέτη που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκαν σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση- έδειξαν ότι όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα.

Οπως δείχνει και η μελέτη, μετά τους 400 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό ΜΕΘ η θνητότητα αυξάνεται. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή τη στιγμή, που οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid-19 είναι 700, αν κάποιος διασωληνωθεί έχει υψηλότερη θνητότητα από ό,τι αν ήταν μικρότερος ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Σημείωσε δε ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής. Δηλαδή, όταν οι διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι λιγότεροι από 400, αλλά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι σε δύσκολη κατάσταση, όπως στο δεύτερο κύμα.

Ο Θεόδωρος Λύτρας επεσήμανε επίσης ότι σε αυτή την εξέλιξη θα μπορούσε να παίξει ρόλο η κούραση του υγειονομικού προσωπικού, η στελέχωση και τα μέσα που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Εξάλλου, τόσο οι ενώσεις των υγειονομικών όσο και οι ίδιοι οι γιατροί με τις μαρτυρίες τους έχουν μεταφέρει την εξουθένωση που βιώνουν.

Στους 400 διασωληνωμένους το όριο του συστήματος

Αν και το όριο αυτό, που έχει θέσει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, έχει ξεπεραστεί, πρωθυπουργός και υπουργοί με δηλώσεις τους κατά καιρούς θεωρούν πολυτέλεια την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και μη αναγκαία την ενίσχυση του ΕΣΥ

 

Με δεδομένο ότι οι 400 διασωληνωμένοι αποτελούν το όριο για να ξεκινήσει η πίεση στο ΕΣΥ, είναι άξια απορίας η αναλγησία της κυβέρνησης όσον αφορά τις ΜΕΘ. Ενδεικτικά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε στο παρελθόν ότι περισσότερες ΜΕΘ σημαίνει και… μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, αφού μετά την πανδημία δεν θα υπήρχε ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ. Ο Στέλιος Πέτσας, όσο ήταν ακόμα κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμιζε ότι αν είχαν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαν πετάξει δεκάδες εκατομμύρια…

Είναι, ωστόσο, πραγματικότητα ότι οι διασωληνωμένοι όχι μόνο υπερβαίνουν τους 400, αλλά φτάνουν σε επίπεδα που η θνητότητα ανεβαίνει επικίνδυνα. Σύμφωνα με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, η θνητότητα αυξάνεται: 25% για 400-499 διασωληνωμένους, 35% για 500-599 διασωληνωμένους, 32% για 600-699 διασωληνωμένους, 39% για 700-799 διασωληνωμένους, 57% για 800+ διασωληνωμένους.

Από τις 6 Μαΐου 2021 που ολοκληρώθηκε η έρευνα μέχρι και σήμερα, συνολικά 78 ημέρες οι διασωληνωμένοι ήταν πάνω από 400!

Συγκεκριμένα, όλον τον Μάιο έως και τις 5 Ιουνίου και από τις 30 Οκτωβρίου έως σήμερα. 78 ολόκληρες ημέρες, μέσα σε περίπου 7 μήνες, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και η κυβέρνηση -που ήξερε την οριακή κατάσταση- δεν έκανε τίποτα για να την αντιστρέψει.

Επιβίωση ανάλογα με το πού ζεις

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δεν θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε και οι δημοσιογράφοι που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Λύτρας και προσθέτει ότι τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο, καθώς «με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες». Δηλαδή, η δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν βιώσιμοι ασθενείς, όπως έχουν μεταφέρει στην ΑΥΓΗ γιατροί που ζουν τη μάχη καθημερινά. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η γεωγραφική ανισότητα της θνητότητας. «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», καταλήγει ο καθηγητής.

3.384 αποφεύξιμοι θάνατοι από τις 6 Μαΐου

Θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση δεν πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

 

Το πιο τραγικό στοιχείο της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα είναι το σημείο που αναφέρει ότι από τους 3.988 θανάτους που αναλύθηκαν, οι 1.535 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ. Στη μελέτη αναφέρεται πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κενή κλίνη εντατικής και παρέμειναν διασωληνωμένοι σε απλό θάλαμο και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Από τους θανάτους που ελέγχθηκαν προκύπτει ότι το 38,5% ήταν αποφεύξιμοι. Εάν οι συνθήκες ήταν αξιοπρεπείς και αυτές που όφειλε να παρέχει το σύστημα στους ασθενείς, τώρα θα ζούσαν. Μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν είχε αυτό το στοιχείο, δηλαδή πόσοι έφυγαν άδικα.

Τι έγινε όμως μετά την έρευνα, όταν και ήξερε;

Από τις 6 Μαΐου έως και χθες έχουν πεθάνει από επιπλοκές του κορωνοϊού 8.789 συμπολίτες μας. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι το 38,5% των απωλειών μπορούσε να αποφευχθεί το προηγούμενο διάστημα, το αντίστοιχο μερίδιο για τους νεκρούς του διαστήματος Μαΐου 2021-Δεκεμβρίου 2021 είναι 3.384 αχρείαστοι θάνατοι!

Προφανώς οι συνθήκες διαφοροποιούνται και μεταβάλλονται από περίοδο σε περίοδο, οπότε δεν μπορεί να πει κάποιος με απόλυτη σιγουριά ότι θα είχαμε αποφύγει τον συγκεκριμένο αριθμό θανάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν η νοσηλεία ήταν αυτή που έπρεπε, θα είχαν γλιτώσει από τον θάνατο χιλιάδες ασθενείς. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το τέταρτο κύμα είναι σφοδρότερο, άρα οι αδυναμίες του ΕΣΥ διογκώνονται, ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει ακόμα περισσότερους.

Οι ενδείξεις που «έψαχνε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε ότι δεν είχε ενδείξεις για διαφορετικής ποιότητας νοσηλεία εντός και εκτός ΜΕΘ. Ωστόσο, εάν υπολογίσουμε ότι η μελέτη υπογράφεται από τον πλέον άμεσο σύμβουλο της κυβέρνησης Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ και ο Θεόδωρος Λύτρας ανέφερε ότι είναι ενήμεροι οι κυβερνώντες, τότε προκύπτει όχι μόνο ότι ήξεραν τι συμβαίνει, αλλά κι ότι απέκρυπταν την πραγματικότητα με ψεύδη από το βήμα της Βουλής. Πάντως το στοιχείο ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87% είναι μια καλή ένδειξη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό…

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων, και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση.

avgi.gr