Μαξίμου: Δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση των «οκτώ» αν εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

by/ 0 Comments / 31 View / 16/07/2016

Η έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι δύσκολο να αποτραπεί εφόσον εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις για το εάν με την έκδοση των «οκτώ» στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Σημειώνουν επίσης ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Σύμφωνα με τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και, εάν υπάρξει έφεση, θα διαρκέσει περίπου επιπλέον οκτώ ημέρες. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με παραπάνω πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

Την Κυριακή η συνομιλία Τσίπρα – Ερντογάν

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.