Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Και μαζί και απέναντι με την Τουρκία

by/ 0 Comments / 2 View / 21/08/2021

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει “τάξη και ασφάλεια” στον Εβρο διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην Αγκυρα να εργαλειοποιήσει εκ νέου τους πρόσφυγες

Μαντάρα τα έχει κάνει η κυβέρνηση με τις πυρκαγιές. Παραλυμένη, παρακολουθεί την ολική επαναφορά του κορωνοϊού λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Εκεί που πολλά περνούσαν από το χέρι της και εξαρτώνταν από τον σχεδιασμό της απέτυχε παταγωδώς. Τώρα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης σε ακόμη μία προαναγγελθείσα ανθρωπιστική κρίση και να δείξει ότι προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει. Με έναν τρόπο που ταιριάζει στην ψυχή της παράταξης.

Γι’ αυτό και έσπευσαν χθες στον  Έβρο οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ώστε να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα περάσει κανείς τα σύνορα -προφανώς ούτε καν αυτοί που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως προβλέπουν όλες οι διεθνείς συνθήκες, οι περιβόητες ευρωπαϊκές αξίες και η στοιχειώδης ανθρωπιά- την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου φρόντιζε να ενημερώσει το πανελλήνιο για το τηλεφωνικό ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει αντιληφθεί ότι ήταν απαραίτητη μια τέτοια επαφή σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα εάν προκύψουν νέες προσφυγικές ροές από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δε Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε διαμηνύσει το βράδυ της Πέμπτης ότι η χώρα του “δεν είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης”. Και είχε κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές χώρες ότι προσπαθούν να αγνοήσουν το αυξανόμενο πρόβλημα των προσφύγων κλείνοντας τα σύνορά τους.

Avgi.gr