Κυβέρνηση/ Κοροϊδία τα μέτρα για το ρεύμα

by/ 0 Comments / 8 View / 15/09/2021

Μόλις 9 ευρώ ανά μήνα θα είναι η επιδότηση του κράτους για τις ανατιμήσεις του ρεύματος, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, δείχνοντας με απροκάλυπτο τρόπο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. γυρνάει την πλάτη σε εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη το «ράλι» τιμών στους λογαριασμούς τους.

Ως προς το πρακτικό σκέλος της επιδότησης των 9 ευρώ ανά λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι αυτή θα αφορά τις καταναλώσεις μόνο των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ήδη οι λογαριασμοί που φτάνουν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «φουσκωμένοι». Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να δουν αυξήσεις ακόμη και 500 ευρώ στον λογαριασμό τους, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως τα μέτρα Μητσοτάκη, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό».

Όπως ανέφερε χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, «οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες είναι πρόχειρες αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει είναι η πρόσβαση τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων στο αγαθό του ηλεκτρισμού. Υπάρχουν επιχειρήσεις που βλέπουν αυξήσεις εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ,τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τα 10 ευρώ τον μήνα που υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Και οι λογαριασμοί που θα έρθουν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν θα καλύπτονται από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Κίνδυνος

Ακόμη, δήλωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τα δικαιώματα ρύπων θα θέσει σε κίνδυνο για ακόμη μία φορά τον ΕΛΑΠΕ και την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, καθώς και το ότι θα μειωθούν τα διαθέσιμα ποσά για τις λιγνιτικές περιοχές, για δράσεις εξοικονόμησης, προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Προμελετημένες κινήσεις

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση λαμβάνοντας μια σειρά αποφάσεις, όπως η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019. Την περίοδο του διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι τιμές της ΔΕΗ συγκρατούνταν σταθερές, με αποτέλεσμα να ακολουθούν και οι ανταγωνιστές της και να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 14%.

Καρτέλ και έμμεσοι φόροι

Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση ανέχθηκε την αισχροκέρδεια το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω κατάρρευσης των τιμών καυσίμων, με τους προμηθευτές και τη ΔΕΗ να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής, ενώ εδώ και καιρό έχει αφεθεί στην καρτελοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε, παρά τις αρχικές διαρροές, μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων στην ενέργεια, δείχνοντας ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

avgi.gr