Κοινό «σχέδιο δράσης» Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό

by/ 0 Comments / 39 View / 09/02/2016

Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών καθώς και για μια διπλωματική λύση στη συριακή κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφθασε χθες στην τουρκική πρωτεύουσα όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι παράλογο η διεθνής κοινότητα να αναμένει από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ο κ. Νταβούτογλου, ευχαριστώντας την κ. Μέρκελ για τις προσπάθειές της στο προσφυγικό, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΕΕ θα εφαρμόσουν από κοινού σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών καθώς και κοινή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της νέας όξυνσης του πολέμου στο Χαλέπι.

«Ευθύνη όλων» για το συριακό

Ο Aχμέτ Νταβούτογλου τόνισε από την πλευρά του ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χαλέπι είναι ανησυχητικές και, αναφερόμενος στο πρόβλημα των χιλιάδων Σύρων που περιμένουν στα τουρκοσυριακά σύνορα για να μπουν στην Τουρκία, κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο. Δήλωσε δε ότι στους περίπου 30.000 άμαχους που έχουν συγκεντρωθεί στα κλειστά τουρκικά σύνορα, θα προσφερθεί βοήθεια από την Τουρκία και θα τους επιτραπεί η είσοδος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όμως προειδοποίησε ότι η χώρα του, που έχει ήδη δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η Τουρκία μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών .

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση στο συριακό είναι «ευθύνη όλων μας» και είπε ότι συμφώνησαν με την Γερμανίδα καγκελάριο να συνεργαστούν καλύτερα για τη καταπολέμηση των διακινητών καθώς και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex.

Καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και τα τουρκοσυριακά σύνορα

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και στα τουρκοσυριακά σύνορα. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα Συρίας-Toυρκίας και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Νταβούτoγλου.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αναλογεί για το προσφυγικό. «Μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος» είπε, «λαμβάνουν χώρα παράνομες μεταναστευτικές ροές. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής; Μπορεί να γίνει μια κοινή επέμβαση; Στο ζήτημα της παρακολούθησης και του ελέγχου θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη προς τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες μετανάστευσης δια της νομίμου οδού. Θέλουμε να παράσχουμε υποστήριξη στις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Με πληροφορίες από Deutsche Welle