Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

by/ 0 Comments / 65 View / 14/04/2016

 στο Αιγαίο τις οποίες έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

Χθες μέσα σε μία ώρα πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά F-16 έξι υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το ζευγάρι των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τις Οινούσες με διαφορά δέκα λεπτών -από τις 8:33 έως τις 8:54- στα 5.500, 22.500 και 25.000 πόδια Το ίδιο ζευγάρι πέταξε πάνω από την Παναγιά στις 9:12 και στις 9:24 στα 30.000 πόδια και στις 9:30 στα 26.000 πόδια

Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως στις 8:33 το πρωί πετώντας μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθαν του FIR Αθηνών, βόρεια της Χίου, στις 9:31 το πρωί. Τα τουρκικά F-16 αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά κατά πάγια πρακτική.

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας των τελευταίων τριών ημερών, σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/μεταναστών.

Οι προκλήσεις, προσέθεσε έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Αυστηρά διαβήματα στην Άγκυρα

Με έκτακτα αυστηρά διαβήματα και αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα για τις 6 υπερπτήσεις στις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να «συνετίσει» την τουρκική πλευρά

Την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι με τις συνεχιζόμενες επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος στο Αιγαίο, υπονομεύεται το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μεταφέρουν στους Τούρκους διπλωμάτες υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αρμόδιες πηγές «βλέπουν» μία πρόθεση της Άγκυρας να υπενθυμιστούν οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και σε συγκεκριμένα νησιά.