Καύσωνας ανασχηματισμού αναμένεται από 1η Ιουλίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καύσωνας ανασχηματισμού αναμένεται από 1η Ιουλίου / 12 View / 16/06/2020

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προανήγγειλε αναδιάρθρωση στο υπουργικό σχήμα μετά το άνοιγμα της αγοράς, αποκλείοντας σαρωτικές αλλαγές αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του σπασίματος υπουργείων.

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται πλέον ο ανασχηματισμός, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που ήρθαν να πυροδοτήσουν εκ νέου τα σχετικά σενάρια.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού προανήγγειλε τον ανασχηματισμό, τοποθετώντας τον μάλιστα μετά την 1η Ιουλίου. Δήλωση που έρχεται να τροφοδοτήσει το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά στον ανασχηματισμό μέσα στον Ιούλιο, κοντά στην 7η Ιουλίου, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή της κυβέρνησης.

Με τον ίδιο τρόπο αποδυναμώνεται το σενάριο που μιλάει για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως κάποιοι παρατηρούν, αν ο ανασχηματισμός ήταν να γίνει τότε ή αργότερα, δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρξει από τώρα μια τέτοια προαναγγελία, η οποία ήδη εντείνει την αβεβαιότητα υπουργών που αισθάνονται τη θέση τους επισφαλή και βάζει το υπουργικό σχήμα σε διαδικασία αναμονής των σχετικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ): «Οταν με το καλό θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει ολόκληρη η αγορά, από 1η Ιουλίου εάν πάνε όλα καλά τα πράγματα θα είμαστε ανοιχτοί και στους επισκέπτες μας, θα έχει απολύτως ανοίξει η αγορά, το τουριστικό προϊόν θα διατίθεται απολύτως. Νομίζω από την 1η Ιουλίου και μετά και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, του οποίου αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία προνομία ο ανασχηματισμός, θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα».

Οσον αφορά το μέγεθος του ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι σαρωτικός, με το επιχείρημα ότι «όταν έχεις μια επιτυχημένη κυβέρνηση οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι σαρωτικές», ενώ πρόσθεσε πως «πέρα από οτιδήποτε άλλο το να πηγαίνεις σε σαρωτικές αλλαγές σημαίνει κ ένα μεγαλύτερο σοκ για το Δημόσιο, το οποίο δημιουργεί άλλες συνθήκες μετάβασης». Αλλωστε ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα δημιουργούσε πολλά δυσαρεστημένα στελέχη.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του σπασίματος υπουργείων, όπως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή του Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη αξιολόγηση, η οποία γίνεται σε όλες τις υπουργικές δομές. Είναι μια διαρκής διαδικασία, είναι ηλεκτρονική η παρακολούθηση η οποία γίνεται στα κεφάλαια αυτά.

Οπου χρειάζεται θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, και οι οργανωτικές και οι λειτουργικές», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης». Πάντως ένα τέτοιο σενάριο, και σε περίπτωση που οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. δεν μετακινηθούν αλλού και διατηρήσουν μόνο ένα μέρος του παλιού τους υπουργείου, θα συνιστούσε υποβάθμιση για τους Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη.

Για το θέμα ρωτήσαμε τον Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, όπως ήταν υποχρεωμένος από τον ρόλο του, ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», αλλά τα σενάρια έχουν πια φουντώσει.