Κατακερματισμός των πόρων για την απασχόληση

by/ 0 Comments / 0 View / 13/10/2021

της Χριστίνας Κοψίνη

Ποτέ άλλοτε το υπουργείο Εργασίας δεν είχε τη δυνατότητα που του παρέχει σήμερα το Ταμείο Ανάκαμψης. Τη δυνατότητα να διαχειριστεί τόσο πολλούς πόρους για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική όσο σήμερα. Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, σε μια διαφημιστικού τύπου εκδήλωση στην Τεχνόπολη, το υπουργείο θα διαθέσει πόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και το 2025. Ποσό που θα ανέλθει στα 5 δισ., εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, παρά το πρωτοφανές ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της απασχόλησης όχι μόνο δεν θέλησε να σχεδιάσει ένα μαζικό πρόγραμμα απασχόλησης, για να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας -όπως τόλμησε να κάνει με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, συνενώνοντας όλες τις μικροδράσεις σε ενιαία μαζικά προγράμματα απασχόλησης και αναβάθμισης της περιφέρειας- αντιθέτως, ακολουθώντας την πεπατημένη, ο κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί του επέλεξαν τον κατατεμαχισμό των πόρων σε πολλά μικρά προγράμματα, με τον ιδιαίτερα «φιλόδοξο» στόχο να δημιουργηθούν 74.00 θέσεις εργασίας μέχρι το έτος 2026.

Τα κεφάλαια που θα διατεθούν για κατάρτιση ανέρχονται στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, αποσπώντας τη μερίδα του λέοντος. Με αυτό το 1 δισ. θα καταρτιστούν -σύμφωνα με το στόχο- 500 χιλιάδες πολίτες μέχρι το τέλος του 2025, από παρόχους τόσο της ιδιωτικής αγοράς όσο και των πανεπιστημίων. Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διάθεση των ποσών για κατάρτιση, είπε ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας πάροχος «αλλά ο πήχης των κριτηρίων θα τεθεί ψηλά».

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι τις ποιοτικές προδιαγραφές στην αγορά για αξιόπιστα προγράμματα κατάρτισης πληρούν ελάχιστοι φορείς. Πάντως, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης που διοργανώθηκε από διαφημιστική εταιρεία δεν έγινε αναφορά ούτε στην ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας ούτε στα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Αίσθηση προκάλεσε η υποβάθμιση της σημασίας του ΟΑΕΔ στη νέα εποχή, παρότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται απευθείας το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παρηγορητικά λειτούργησε για το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις η πρόβλεψη για νέο ΟΠΣ στον ΕΦΚΑ με 13 εκατ. ευρώ, καθώς και η διάθεση 24 εκατ. για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ.

«Εμπαιγμός»

«Αποτελεί εμπαιγμό η πανηγυρική ανακοίνωση της δημιουργίας 74.000 παροδικών νέων θέσεων εργασίας, χαμηλά αμειβόμενων και περιορισμένης χρονικής διάρκειας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2026! Ο πακτωλός της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, 1 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται στα ιδιωτικά συμφέροντα της κατάρτισης», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Θ. Φωτίου, αφήνοντας αιχμές και για προβλεπόμενες υπερτιμολογήσεις.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, μειώνει περαιτέρω από 600 σε 480 εκατ. τα κονδύλια για την πρόνοια, που ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το πρόγραμμα για την πρόνοια εσκεμμένα παραμένει ασαφές. Από τις 16 δράσεις που παρουσιάζει, μόνο τρεις κοστολογούνται σαφώς.

»Η ασάφεια αυτή εύλογα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον υποκρύπτει πιθανές υπερκοστολογήσεις δράσεων υπέρ ημετέρων. Για παράδειγμα, ο προσωπικός βοηθός του αναπήρου αφορά 2.000 μόνο ανάπηρους με κόστος 42 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 62 εκατ. για την αναπηρία δεν καθορίζεται επακριβώς τι καλύπτουν», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των αρμόδιων για θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

efsyn.gr