Θύελλα αντιδράσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

by/ 0 Comments / 4 View / 07/12/2020

Συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς ιδίως για τις διατάξεις που αφορούν περιστολή αδειών και μεταγωγών σε αγροτικές φυλακές.

 

Εντονη κριτική ασκήθηκε (μετά τις απευθείας αναθέσεις) και για την περαιτέρω κατασπατάληση δημόσιου χρήματος προκειμένου η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να μετατραπεί σε υπερυπουργείο την ώρα που στα καταστήματα κράτησης δεν έχει ληφθεί ούτε ένα στοιχειώδες ανθρώπινο μέτρο αποσυμφόρησης αλλά και προστασίας από τον κορονοϊό. Κοινή συνισταμένη των αγορητών είναι ότι πρόκειται για ένα εμπαθές και εκδικητικό νομοσχέδιο με σκοπό την καταστολή και όχι τον σωφρονισμό.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ανδρέας Κουτσούμπας (Ν.Δ.) δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού των αδειών και των αγροτικών φυλακών και ζήτησε να αναδιαμορφωθούν οι επίμαχες διατάξεις πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στην Ολομέλεια. Πόσω μάλλον όταν το υφιστάμενο καθεστώς χορήγησης αδειών έχει αποδειχτεί στην πράξη πετυχημένο 98%, όπως τόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, επικαλούμενος έρευνα της ανεξάρτητης αρχής σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας την περίοδο 2015-2020.

 

Το ίδιο ποσοστό επιτυχίας είχε άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια ο θεσμός των αδειών και ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα μείωσης των εντάσεων και των πειθαρχικών αδικημάτων λόγω του πολύτιμου κινήτρου της άδειας.

 

Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και το μέλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μαρίνος Σκανδάμης (αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Καταπέλτης κατά των περιοριστικών μέτρων για τις άδειες και της συρρίκνωσης των αγροτικών φυλακών ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπυρίδων Καρακίτσος, ενώ ο εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Γιώργος Σταματογιάννης εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο «υπάρχει μια αδικία σε σχέση με αυτούς που έχουν κάθειρξη πάνω από 10 έτη, οι οποίοι χρειάζονται τουλάχιστον τα δύο πέμπτα της έκτισης ποινής για να μπορέσουν να αιτηθούν χορήγηση άδειας».

 

Τον παραλογισμό αυτών των αυθαίρετων περιορισμών ανέδειξε και ο βουλευτής Γιώργος Καμίνης (ΚΙΝ.ΑΛΛ.): «Είναι αυτό σωφρονιστική μεταχείριση ενώ εκκρεμούν τα διαχρονικά ζητήματα του υπερπληθυσμού, της έλλειψης γιατρών, της έλλειψης εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων;»

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε επίσης ότι τα τέσσερα αγροτικά καταστήματα κράτησης της χώρας έχουν σημαντικά λιγότερο πληθυσμό από όσο μπορούν να φιλοξενήσουν και ότι η απαγόρευση μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν είναι συμβατή με τη γενική αρχή της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων. Απάντηση στην αλαζονική δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι «εμείς θα αποφασίζουμε ποιος θα πηγαίνει σε αγροτική φυλακή», έδωσε ο εκπρόσωπος των δικηγόρων Γ. Σταματογιάννης λέγοντας ότι «η εκτέλεση της ποινής έχει να κάνει με το πρόσωπο και όχι με την πράξη».

 

Ο Σπ. Καρακίτσος θύμισε τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις της Ομοσπονδίας για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αγροτικές φυλακές και χαρακτήρισε «τραγικό λάθος τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ», ζητώντας να μη δημιουργηθούν ούτε στο μέλλον. Η βουλευτίνα Σουλτάνα Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε στα πρακτικά απόσπασμα από το βιβλίο «Η ανοιχτή έκτιση της ποινής» της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Μαρίας Αρχιμανδρίτου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι «σχεδόν το σύνολο των αποδράσεων έγινε από μικροποινίτες, καμία απόδραση ισοβίτη, άρα δεν συνάδει το πόρισμα με την επιλογή της κυβέρνησης να περιορίσει τη μεταγωγή βαρυποινιτών. Αντίθετα, φαίνεται ότι απλά θέλει να τους τιμωρήσει περαιτέρω».

 

Ολοι οι αγορητές αναφέρθηκαν στις υπερεξουσίες της γ.γ. Σοφίας Νικολάου, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, Γιώργο Κωστίκα, να φέρνει σε αντιδιαστολή την έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα κράτησης με τις αθρόες προσλήψεις στη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Efsyn.gr