Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παραπληροφόρηση της κυβέρνησης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παραπληροφόρηση της κυβέρνησης / 2 View / 27/11/2020

Στο ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, στο οποίο έχει αποδυθεί η κυβέρνηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το υποτιθέμενο «ζεστό χρήμα» στις τσέπες των εργαζόμενων και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνοντας ότι οι μεν εργαζόμενοι κερδίζουν ψίχουλα, αντιθέτως επιδιώκεται η αποδυνάμωση του ΟΑΕΔ υπέρ ιδιωτών στον χώρο της επιμόρφωσης, γνωστών και ως «σκόιλ ελικίκου».

«Η αλήθεια», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ότι η αύξηση για τους εργαζομένους είναι ελάχιστη σε σχέση με τη μείωση μισθών που έχουν υποστεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2,8 έως 14 ευρώ, αυτό είναι το μηνιαίο όφελος για το 72% των εργαζομένων οι οποίοι παίρνουν από 200 έως 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Ειδικά για τη μεγάλη πλειονότητα του 50% των εργαζομένων με μισθό 500, σημαίνει όφελος 6 ευρώ τον μήνα». Επίσης κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, και όχι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισε υπέρ της διάταξης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ψήφισαν κατά, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών.

«Αυτό που αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι επίσης ότι η ρύθμιση αυτή στρέφεται ευθέως κατά του ΟΑΕΔ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Το δίπολο της μείωσης των εισφορών και της καταστροφής του ΟΑΕΔ πάει πακέτο και, όπως προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη, αυτό γίνεται για να δοθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της κατάρτισης στην ιδιωτική αγορά. Και μάλιστα αυτό θα το κάνει η κυβέρνηση με τον τρόπο που επιχείρησε να το κάνει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας με την ενίσχυση των επιστημόνων μέσω voucher τύπου ‘σκόιλ ελικίκου’. Γι’ αυτό η ΓΣΒΕΕ, ο φορέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρότεινε για το 2021, έτος πανδημίας, να τα πάρει από το πρόγραμμα SURE”.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, αθροιζόμενη με την προηγούμενη μείωση φέτος το καλοκαίρι κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές, αφαιρεί αποκλειστικά από τα έσοδα του ΟΑΕΔ 1,2 δισ., που χρηματοδοτούν το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων και άλλες σημαντικές κοινωνικές δράσεις.

Ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει μόνο τα επιδόματα ανεργίας (Ν. 1545/85, άρθρο 15 παρ.3). Δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων από τις εισφορές που καταργούνται. Θα πληγούν τα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και οι κοινωνικές δράσεις. Ο ΟΑΕΔ χάνει την οικονομική του αυτοτέλεια και εξαρτάται από τη βούληση του κρατικού προϋπολογισμού για να δώσει, αν δώσει και πόσα θα δώσει, επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ. Μετατρέπει δηλαδή τον ΟΑΕΔ από αυτοχρηματοδοτούμενο σε κρατικοδίαιτο φορέα. Από τη μείωση των εισφορών κατά 3% καταργεί εντελώς κωδικούς, όπως, για παράδειγμα, την εισφορά εργαζομένων για στεγαστική συνδρομή υπέρ του τ. ΟΕΚ, 0.85, με αποτέλεσμα να καταργείται η δυνατότητα άσκησης στεγαστικής πολιτικής σε Πτωχευτικό Κώδικα, αστεγία, φτώχεια, μαζική ανεργία.

Avgi.gr