Η κυβέρνηση στερεί την περίθαλψη στα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυβέρνηση στερεί την περίθαλψη στα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα / 7 View / 04/10/2019

Ολοένα και πιο κοντά στην ατζέντα Όρμπαν για το προσφυγικό εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς καθημερινά πλέον, ξεδιπλώνει μια σειρά από πτυχές του ακροδεξιού δόγματός της, που μεταφράζονται σε πράξεις αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση κάνει πλέον λόγο για «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό» με προφανή πλέον την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από την παροχή ακόμα και της στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με μέτρα όπως η αυστηροποίηση του πλαισίου της διαδικασίας για το άσυλο, η ανακοίνωση της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης και πραγματοποίησης μαζικών απελάσεων, τροφοδοτεί τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας που οδηγούν σε μισαλλόδοξες συμπεριφορές απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να υποδέχονται με περισσή χαρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και, ελεύθεροι πια, ξεδιπλώνουν το ακροδεξιό τους ρεπερτόριο σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση.

Χωρίς ΑΜΚΑ τα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα
Σε συνέχεια της παραπάνω πολιτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει την πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη για τα παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στη χώρα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει την εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, χορηγούσε ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, ο Νότης Μηταράκης έρχεται μετά από τρεις μήνες με νέα εγκύκλιο που απευθύνεται σε ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ.

«Βάζουμε σε τάξη τα αποτελέσματα της ανεύθυνης, βλαπτικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΑΜΚΑ» ήταν τα λόγια του κ. Μηταράκη ο οποίος συνέχισε πληροφορώντας ότι «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησής του».

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα, στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν, όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

Μέσα από την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Στη συνέχεια, μάλιστα, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου, θέτοντας στο περιθώριο όσους ανθρώπους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν αιτηθεί για άσυλο.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η εγκύκλιος αυτή επηρεάζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και εκείνων που ενδέχεται να βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, τα οποία δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην περίθαλψη, με το συγκεκριμένο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά «οδηγίες που είναι αντιπροσωπευτικές του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που θρέφουν οι πολιτικές της Ν.Δ».

Επισημαίνει ότι με τη νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας «προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχογιός τονίζει ότι «ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό» ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη» τη ρητή πρόβλεψη ότι «δε δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμονής» καθώς και το γεγονός ότι «πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, καλώντας τους Υπουργούς «να ξαναδιαβάσουν τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγίας 2013/33/ΕΕ, που προβλέπει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο».

πηγή: koutipandoras