Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδίκασε τα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

by/ 0 Comments / 48 View / 28/04/2016

Η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στην ευρωβουλή καταδίκασε σήμερα έντονα τα “πολιτικώς καθοδηγούμενα μέτρα λιτότητας έκτακτης ανάγκης” του ΔΝΤ για την Ελλάδα και καλεί για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της.

Η πρόεδρος της GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, σε δήλωσή της υπογραμμίζει ότι “είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία με βάση την συμφωνία του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.”

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η έκκληση έρχεται ως απάντηση στην αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και η GUE/NGL υποστηρίζει το αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Τσίμερ καταγγέλλει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζοντας τα εξής: “Οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του Eurogroup, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για επιπλέον μέτρα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το ελληνικό σύνταγμα. Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας και του λαού της. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδα το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου (2015), παρά τα μέτρα λιτότητας, τους ελέγχους τραπεζικών κεφαλαίων και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Πηγή: AΠΕ