Η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες: Κάνει πως δεν ξέρει η κυβέρνηση, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις της ΕφΣυν

by/ 0 Comments / 1 View / 16/11/2021

Ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε κατ’ ουσίαν τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαντώντας σήμερα, Δευτέρα, σε σχετική ερώτηση του συντάκτη της εφημερίδας, Γ. Μπασκάκη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, καθόλου τυχαία, να διαψεύσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που τεκμηρίωνε τη συγκέντρωση πληροφοριών από την ΕΥΠ για  αντιεμβολιαστές και άτομα που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό. Αρκέστηκε να πει  ότι «η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου» και να επαινέσει την ΕΥΠ για τη δράση της καθώς «επιτελεί ένα πολύ σημαντικό, σπουδαίο έργο – ρόλο με πολύ μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τις απειλές για την εθνική μας ασφάλεια, τις απειλές για την ασφάλεια των πολιτών, για τον ομαλό κοινωνικό βίο».

Ο Γ. Οικονόμου επικαλέστηκε «απειλές που πλέον έχουν πιο υβριδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν», αναφερόμενος στα περιστατικά με τους πρόσφυγες στον Έβρο ή «με την υγειονομική κρίση που ορισμένοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν και δυστυχώς δημιουργούν καταστάσεις που δημιουργούν μεγάλες απειλές για την απώλεια ζωής των συμπολιτών μας».

Ακολούθως, πετώντας ξανά την μπάλα στην εξέφρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας αρχικά (με τη γνωστή επίκληση του ισχυρισμού ότι «έτσι γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη») «θα ήταν καλό η ΕΥΠ, η δουλειά της και ο ρόλος της να μένει έξω από την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση».

Ακολούθησε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν περιμέναμε να είχε τέτοιου είδους ευαισθησίες ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η ΕΥΠ και να γίνεται κομμάτι δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ είναι απολύτως στη διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ενημερώνεται ή να απαντά σε ερωτήματά του ή σε θέματα που θέλει απευθείας από τον ίδιο»

Επισήμανε ακόμα ότι «η ΕΥΠ εποπτεύεται από ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή», και έκλεισε την απάντησή του, χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για το προεδρικό διάταγμα που στάλθηκε προ ημερών στο ΣτΕ και περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού με στόχο να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», «το προσχέδιο αυτό έρχεται να ανατρέψει κάθε πρόνοια που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον τρόπο αξιολόγησης του νέου προσωπικού. Ειδικότερα, με το Π.Δ. 1/2017 η κυβέρνηση Τσίπρα στο άρθρο 44 με τίτλο””Διαδικασία επιλογής – Επιτροπές” όριζε την «Επιτροπή Ελέγχου”» (…) με την οποία «ελεγχόταν από το ΑΣΕΠ, αποκλείονταν οι “αμαρτωλές” περιπτώσεις που χωρίς να πληρούν καν τις τυπικές προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης».

efsyn.gr